НОВИНИ

Как е построен парк "Македония" в Благоевград?

bnt avatar logo
от БНТ
10:00, 22.05.2020
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Един от най-големите паркове в Благоевград, който беше изграден и открит преди 3 години, се оказва незаконен. Това е установила проверка на РДНСК. Строителните инспектори са изпратили предписания до общината, че терените не могат да се ползват като място за отдих. Предстои сградите, които се помещават в парка, да бъдат запечатани, а спортинте клубове, които тренират в тях, ще трябва да ги напуснат.

Паркът беше открит преди 3 години, когато тези терени бяха върнати от Министерство на отбраната на общината. Площта на самия парк е над 60 декара, капацитететът му е около 100 000 души. От откриването му до този момент тук са провеждани множество фестивали, различни концерти и спортни събития.

Инж. Евгени Терзиев - зам.-кмет на община Благоевград: Към момента паркът и сградите в него се водят със статут специално предназначение. Това ще рече, че този терен и сградите, които се намират в него все още не са с промемено предназначение. Те са били ползвани за нуждите на военното поделение, което е било дислоцирано тук, а сградите са били ползвани за ремонтни работилници и гаражи.

Проверката още не е приключила. Тече обмен на информация и документи между РДНСК и община Благоевград. Още през декември е започнало изготвянето на изменение на общия устройствен план на този терен. Към момента проектът за този план е изготвен и в момента се съгласува с експлоатационните дружества, ЧЕЗ и ВиК.

След като планът бъде съгласуван, той ще бъде внесен в Общински съвет Благоевград да бъде одобрен, и ако бъде одобрен, ще се започне с промяна на предназначението на сградите, които се намират в парка.

Вижте още във видеото.

Автор: Ирина Николова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Васил Божков: Наско Сираков ще получи акциите на "Левски"
Васил Божков: Наско Сираков ще получи акциите на "Левски"
Как работи електронното правосъдие у нас?
Как работи електронното правосъдие у нас?