НОВИНИ

Как се представиха Радев и Герджиков на дебата - оценката на социолозите

bnt avatar logo
от БНТ
09:47, 19.11.2021
7643
Чете се за: 04:37 мин.
У нас
Слушай новината

В студиото на "Денят започва" социологът Боряна Димитрова определи дебатът като много важен, особено за хората, които искат да гласуват информирано, за да видят позицията на основните кандидати. Тя коментира още, че ясно са се видели различията. Според Първан Симеонов сблъсъкът между двамата кандидат-президенти е минал почти без грешки от тяхна страна.

Дебатът Радев - Герджиков: акценти и послания

Боряна Димитрова заяви, че би било добре, ако е имало три дебата по основните теми.

"Позициите бяха изнесени пред публика, но много от тях можеха да бъдат доразвити. Колкото не правим дебати, толкова повече се губи желанието на хората да влизат в детайли, а да гласуват на базата на клишета. Важно е, когато говорим за слаба избирателна активност и липса на граждански интерес, трябва да знаем, че те се събуждат и с такива форми", уточни Димитрова.

Тя заяви, че всеки един от кандидатите и останал в територията, в която се чувства най-сигурен, там, където е показал своите линии, в които ще върви.

"Видяхме и неща, по които има много ясни разграничения. Видяхме и противопоставяне от декларираните желания на Румен Радев и това, което поднася като визия", допълни Димитрова и даде два примера:

"Радев каза, че в основа на проекта на Конституцията са гражданските права. Много важно гражданско право обаче е правото на хората да бъдат информирани освен всичко друго. В този смисъл не смятам, че е добре този проект за конституция да не бъде изнесен публично при положение, че го има от една година".

Анастас Герджиков изнася по-активно тезите, които са свързани с бъдещо управление, оценка на досегашното. Надали президентът толкова активно ще упражнява влияние върху управлението, ако няма служебни правителства. Той изнесе един доста сериозен обсег от проблеми и теми, присъщи на изпълнителната власт, не на президентската. Но пък и показа тази широта от теми. Така че успяхме да видим сблъсък на позиции, въпреки че всеки остана на територията, на която се чувства най-сигурен", каза Димитрова.

Президентският дебат: Радев и Герджиков един срещу друг в ефира на БНТ (Снимки)

Първан Симеонов коментира, че дебатът не е бил помпозен с начални експозета, а наистина е станала размяна на позиции.

"Почти нямаше грешки, имаше една и тя е, че Герджиков се опита да представи Радев като руски човек, който се сражава с Турция. Да направиш такова нещо само означава да направиш реклама на съперника си, защото и проруските сантименти в българското общество са сериозни, и подозрението, че Турция по някакъв начин участва в изборния процес в България, напоследък са сериозни. Това е грешка само по една причина. Ахилесовата пета на Радев не е, че е руски човек в очите на българите, а че напоследък е по-скоро американски човек - т.е., че участва в проекта Триморие, в синхрон е с интересите на САЩ. Радев вчера получи идеална топка от Герджиков да се качи на вълната на проруските сантименти в българското общество.

Резултатът от този дебат в размяната на грешки е по-скоро негативен за Герджиков. Позитивното за Герджиков е, че той излезе като равен с равен. Показа, че може да е президент на България и вероятно ще смята, че резултатът от този дебат е равен, само че равен резултат не го устройва.

Балотажът няма да е лесен за Радев, но след този дебат той по-скоро влиза като фаворит", каза Първан Симеонов.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Женската тенис асоциация е готова да спре взаимоотношенията си с Китай
Женската тенис асоциация е готова да спре взаимоотношенията си с Китай
Еврокомисар Бретон: При 3 милиарда имунизирани е ясно, че ваксините работят
Еврокомисар Бретон: При 3 милиарда имунизирани е ясно, че ваксините работят