НОВИНИ

Как ще се проведат баражите в зона Европа за Световното първенство по футбол?

Борил Гочев
от Борил Гочев
11:53, 17.11.2021
Чете се за: 02:45 мин.
Спорт
проведат баражите зона европа световното първенство футбол
Слушай новината

Вчера вечерта официално бе сложен край на квалификациите за Световното първенство в зона Европа, след които 10 отбора от Стария континент подпечатаха визите си за Мондиал 2022 в Катар.

Остават обаче още три свободни места за европейските тимове, които тепърва предстоят да бъдат разпределени между 12-те отбора, класирали се за баражите през месец март догодина.

Сред тях попадат 10-те отбора, завършили на 2-ро място в своята квалификационна група, както и два тима, спечелили своята група в последното издание на Лигата на нациите, но не успели впоследствие да се класират за Световното в Катар или за баражите (Чехия и Австрия).

Ето кои са всички участници в баражите за класиране на Мондиала: Португалия, Швеция, Италия, Украйна, Уелс, Шотландия, Турция, Русия, Полша, Северна Македония, Чехия и Австрия.

Какво предстои оттук нататък?

На 26 ноември предстои жребий, който ще раздели отборите в три потока: "А", "В" и "С", всеки от който ще излъчи по един финалист за Катар 2022.

Първо, ще бъдат изтеглени шестте отбора с най-добри показатели от тези, завършили на 2-ро място в своята квалификационна група, които ще получат предимството да бъдат домакин в полуфиналите: Португалия, Шотландия, Италия, Русия, Швеция и Уелс.

Те ще бъдат разпределени по реда на тяхното изтегляне съответно в полуфиналите от 1 до 6. Полуфинали №1 и №2 ще образуват поток "А", №3 и №4 - поток "В" и №5 и №6 поток - "С".

След това, по същия начин, ще бъдат изтеглени и техните противници: Турция, Полша, Северна Македония, Украйна, Австрия и Чехия.

Единственото ограничение при жребия е, че отборите на Украйна и Русия не могат да попаднат в един и същи поток по политически причини.

Кога ще се изиграят баражите?

Полуфиналните срещи от баражите ще се изиграят на 24 март 2022 година, като победителят ще бъде определен в един мач.

След това, на 29 март, победителите от полуфиналите в съответните потоци ще се срещнат в един финален двубой за определяне на отбора, който ще играе на Световното първенство.

Домакинът на този решителен сблъсък ще бъде определен по време на жребия на 26 ноември.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво трябва да знаем за тротинетките, за да не се нарушава законът?
Какво трябва да знаем за тротинетките, за да не се нарушава законът?
Минеков: Безпринципно са раздадени 33 млн. лв. през фонд "Култура"
Минеков: Безпринципно са раздадени 33 млн. лв. през фонд "Култура"