НОВИНИ

Каква е ролята на Беларус във войната на Русия срещу Украйна? - коментар на Андрей Санников

bnt avatar logo
от БНТ
16:55, 27.02.2023
Чете се за: 09:15 мин.
Европа
Слушай новината

САЩ са забранили вноса на електроника в Русия и Беларус. Сред ограничените стоки са смартфони на цена над 300 долара, както и компютри, модеми и др. Опасението е, че с тях страните могат да повишават военния си капацитет, като използват електронните елементи и други части, включително за производството на ракети.

Беларуски антиправителствени активисти поеха отговорност за свалянето с дрон на руски самолет за наблюдение А-50 на летище близо до столицата Минск.

"Това бяха дронове. Участниците в операцията са беларуси", е казал Александър Азаров, лидер на беларуската антиправителствена организация BYPOL, цитиран от "Телеграм". В предаването "Светът и ние" гостува беларуският коментатор дисидент Андрей Санников.

БНТ: Каква е ролята на Беларус във войната на Русия срещу Украйна?

Андрей Санников: Режимът на Лукашенко е съагресор - това беше заявено и от ООН, и от Евросъюза. Той е пълноценен участник във войната срещу Украйна. На 24 февруари Украйна беше атакувана от територията на Беларус. От тук тръгнаха срещу Киев и досега самолетите излитат от територията на Беларус, изстрелват се ракети срещу Украйна, провеждат се учения и се подготвят руски войници. Оказва им се медицинска помощ, предоставят им се болниците, тоест във военно отношение територията на Беларус изцяло е под контрола на Кремъл и Путин.

БНТ: Дали Минск ще бъде по-активен във военните действия срещу Украйна - напоследък твърде много се говори за това?

Андрей Санников: Да, разбира се. Смятам за твърде вероятно това, за което напоследък предупреждават, че предстои изостряне на ситуацията. Вчера излетя един МИГ-31 срещу Украйна, изстрелваха се ракети. В близко бъдеще Путин пак ще се среща с Лукашенко. Миналият път, преди една година, когато се срещнаха по същото време, започна мащабната въоръжена агресия на Русия срещу Украйна. Съвсем скоро предстои Лукашенко да отиде в Иран. Смятам, че ще говорят за съвместното производство на дронове за Русия. Засилването на напрежението в Беларус и сега е налице и ще продължи.

БНТ: Как оценявате отношенията между Техеран и Минск?

Андрей Санников: Това са аналогични режими. Знаем, че тези режими мразят народите си. През 2020 година белоруският народ показа, че в основната си част е срещу диктатора Лукашенко. Сега в Иран революцията продължава, въпреки че срещу протестиращите се прилагат възможните най-жестоки мерки, включително и убийства. Същото беше и в Беларус. Тези еднотипни режими винаги търсят спасение помежду си, както и путинският. Никой не иска да има вземане-даване с тях, дори да са богати с петрол, като Русия, като Иран. Тези режими търсят възможности за сътрудничество помежду си, сътрудничество опасно за света. Защото, ако наистина започне производство на дронове в Беларус, а доколкото разбирам това не е трудно, това ще е в помощ на руската армия и срещу Украйна.

БНТ: Според Вас защо Лукашенко не можеше да запази неутралитет при руската агресия срещу Украйна?

Андрей Санников: Той изобщо не е имал планове да остава неутрален и непрекъснато лъже. Тази агресия срещу Украйна се подготвяше не от един месец, не от една година - отдавна я готвеха. На територията на Беларус се провеждаха най-големите след разпадането на Съветския съюз военни учения, така наречените Запад 11, 12, 17. И по време на тези учения тренираха за военни действия срещу Европа. Не само срещу Украйна, а и против Балтийските страни, срещу Полша и откровено се готвеха за война в Европа и срещу Европа. Той никога не си е мислил за неутралитет, дори премахна в Конституцията думата "неутралитет". Сега Беларус е част от военната машина на Русия.

БНТ: Има анализатори, които смятат, че Путин може да свали Лукашенко от власт. До каква степен според Вас това е реално?

Андрей Санников: Путин би могъл да свали Лукашенко само като щракне с пръст. Сега Лукашенко изцяло зависи от Путин и режимът се крепи единствено благодарение на подкрепата от Русия - финансова, политическа, икономическа, банкова. За Путин това не е проблем. Отдавна би могъл да го направи, но сега се оказа, че Лукашенко му трябва, защото Путин изобщо няма други съюзници. И трябва да покаже, че има поне един съюзник. Знаем, че дори страните от Централна Азия, които традиционно провеждаха политика на подкрепа за Русия - Казахстан, Туркменистан, Узбекистан, не са във възторг от войната, не подкрепят войната на Русия срещу Украйна. Затова му остава само вярното куче Лукашенко.

БНТ: Според Вас кога ще приключи тази война?

Андрей Санников: Западът може категорично да допринесе войната да приключи през тази година, ако мисли стратегически. Да се противопостави на Русия, защото иначе Русия ще навлезе в Европа и няма да спре. Да не обсъжда по няколко месеца доставките на оръжие за Украйна, а още днес да достави необходимото оръжие.
Нека си спомним за началото на войната, когато водещите западни страни, главно Германия казваха "няма да доставяме тежко въоръжение, няма да доставяме далекобойна артилерия и така нататък", сега всичко това се доставя. Затова не трябва да се връщаме към вчерашния ден, а да помислим как по-ефективно да помогнем на украинската армия, защото тя има нужда от помощ с всички видове оръжие. Глупаво е да се дели оръжието за Украйна на отбранително и настъпателно - Украйна не е агресор, агресор е Русия. Затова всичкото оръжие, което използва Украйна, е отбранително. Трябва да ѝ се помага и тогава през тази година войната ще приключи. Не трябва да бъде принуждавана Украйна да сяда на масата на преговорите, защото времето за всякакви примирия отдавна изтече. Путин не иска никакъв мир, иска война, иска победа срещу Украйна. Ако това бъде допуснато, ще означава, че следващият удар ще бъде нанесен по Европа, по европейските страни членки на Европейския съюз и НАТО.

БНТ: Твърди се, че белоруската армия сякаш е част от руската. Съгласен ли сте с това?

Андрей Санников: Не, не е точно така. На Путин му се иска, може би и на Лукашенко, но белоруската армия не е обучена, тя се състои от наборници, които участваха в протестите и затова мразят Лукашенко. Белоруската армия както и целият народ не желае тази война, срещу войната е. Затова, ако има такава заповед, основната част от белоруските войници ще намерят начин да не воюват - ще се предадат или ще дезертират, или ще заминат зад граница, за да се откажат. Мисля, че изобщо не е част от руската армия. Офицерите, командването наистина са проруски настроени и по това армията се различава от командването, защото командването по-скоро ще изпълни заповедите на Кремъл, а армията едва ли напълно ще му се подчини. Но ако Путин изкомандва, Лукашенко ще се подчини. Нататък ще започнат вече едни други процеси във войската.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възстановяват провеждането на лекоатлетическа щафета и крос в Плевен
Възстановяват провеждането на лекоатлетическа щафета и крос в Плевен
Оптимизъм в националните отбори след фурора на „Странджа"
Оптимизъм в националните отбори след фурора на „Странджа"