НОВИНИ

Какви приоритети заявиха политическите сили в началото на 49-ото НС?

първи работен ден парламент снимки
bnt avatar logo
от БНТ
12:58, 12.04.2023
Чете се за: 05:12 мин.
У нас
Слушай новината

В първия си работен ден парламентарно представените партии представиха приоритетите си в декларации от трибуната.

Ден първи на новия парламент: Депутатите се заклеха, но не избраха председател на НС

Десислава Атанасова: Политическата криза не може да бъде решена само от една формация, партия или коалиция

Резултатите от изборите за 49-ото Народно събрание задават редица възможности, както за изход от политическата криза, така и за затъване в нея, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

"С вота си българските граждани показаха нееднозначно, че политическата криза не може да бъде решена само от една формация, партия или коалиция", заяви тя.

"Единственият изход от ситуацията е възможен само, ако с взаимно уважение между партиите се постигат приемливи компромиси, съгласие по стратегически важните въпроси за страната и ефективно възстановяване на политическия диалог. Всеки, който не се съобрази с тези резултати, ще загуби не просто избиратели, но и перспектива за дългосрочно позитивно участие в политическия и обществен живот на страната", посочи Атанасова.

Кирил Петков: Крайно време е след толкова безуспешни опити българският парламент да заработи

Крайно време е българският парламент да заработи, каза съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков.

"Крайно време след толкова безуспешни опити най-сетне българският парламент да заработи и да започнем да решаваме реалните проблеми на хората с реална законодателна програма, която да отразява истински важните приоритети пред България", заяви Петков.

Костадин Костадинов: Искаме само едно - да живеем в свободна и независима държава

"Ние сме служители на нашите избиратели, както и всички народни представители трябва да бъдат", каза председателят на партия "Възраждане" Костадин Костадинов.

"Обръщам се само и единствено към своите сънародници, защото както винаги, всички в тази зала, независимо от временно дадените ни власт, постове и позиции, трябва да бъдем преди всичко само едно - българи", заяви той.

Мустафа Карадайъ: Правителство около евроатлантически приоритети е възможно, в противен случай залагаме бъдещето си

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ призова за диалог между политическите сили и формиране на правителство с евроатлантически ценности, с ясни задачи и конкретни срокове.

"Избирателите, независимо, че гласуват за различни политически сили, са обединени от тезата, че нито една формация не трябва да управлява самостоятелно. Посланието е ясно - политиците да седнат на масата на преговорите и да започнат да си говорят. И по време на кампанията, и сега много политически субекти поставят като приоритет собствените си проблеми, а не проблемите на хората. Вместо да се ангажират с проблемите на обществото, ангажират хората с безпочвена критика към опонентите си. Може да има правителство - категорично, но всички участници трябва да изразят готовност за диалог без да го превръщат в поредната пиар акция и безсъдържателно говорене", заяви председателят на ПГ на ДПС.

Корнелия Нинова: Така не може да продължава повече

Народното събрание трябва да е решението на проблемите, а не част от тях, заяви председателят на ПГ на БСП Корнелия Нинова.

"Обществото иска да има стабилност и сигурност. Това е нашата обща задача, така не може да продължава повече", каза тя.

Ивайло Вълчев: Ние от ИТН сме в този парламент, защото можем да носим отговорност

От "Има такъв народ" декларираха намерението си да бъдат конструктивни и да направят всичко възможно този парламент да работи.

"Ние от "Има такъв народ" сме в политиката и в този парламент, защото можем да носим отговорност и точно тази отговорност ни задължава да бъдем конструктивни и да направим всичко възможно този парламент да работи, да направим всичко възможно и всичко, което зависи от нас за разрешаването на кризите, които стоят пред всички български граждани", заяви зам.- председателят на ПГ на ИТН Ивайло Вълчев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов: Като не можем да се разберем, да оставим служебните министри и да ги задължим да работят
Борисов: Като не можем да се разберем, да оставим служебните министри и да ги задължим да работят
Пожар в склад за гуми в София (ВИДЕО)
Пожар в склад за гуми в София (ВИДЕО)