НОВИНИ

Какво представляват коридорите за военна мобилност на НАТО, в които ще участва България?

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:23, 11.07.2024 (обновена)
Чете се за: 04:22 мин.
У нас
Слушай новината

България ще участва в изграждането на коридори за военна мобилност между Италия, Албания и Северна Македония в рамките на паневропейския транспортен коридор номер 8, както и между нашата страна и Гърция и Румъния.

Новината дойде от Вашингтон, където министърът на отбраната Атанас Запрянов се разбра за това с колегите си от петте държави в рамките на срещата на върха на НАТО. Тези коридори ще спомогнат за много по-бързата военна мобилност между държавите. Източният фланг на НАТО е изключително важен, особено в контекста на войната в Украйна, а в България е разположена и една от мултинационалните групи на алианса.

Военният министър подписа и друг меморандум - с Румъния. Двете държави ще създадат щаб, който ще координира специалните операции на НАТО в черноморския регион.

"Не мога да уточнявам какво точно представляват, тъй като това са военни коридори за по-бързо придвижване в НАТО, но са Гърция, България, Румъния, точно направлението юг-север. Единият коридор е е в по-източната част на България, а другият - в западната. Това всъщност още е намерение, то не е факт, не е подписано споразумение. Докато за специализираните сили с Румъния - това вече е подписано споразумение", каза премиерът Димитър Главчев.

"Подписахме три меморандума, два меморандума за разбирателство и намерение и едно споразумение с Румъния. Два от документите касаят военната мобилност. Първо писмото за намерение, който подписахме с Гърция и Румъния, касае военната мобилност от юг на север. Това са транспортните коридори, които по линия на европейската инициатива за военна мобилност ще бъдат изграждани. Ние вече сме заявили в Европейския съюз тези коридори. Тук в измерението на НАТО тъй като знаете, че военната мобилност като инициатива на Европейския съюз допринася и за военната мобилност на НАТО. Това е една обща тема между НАТО е ЕС. Тя освен чисто военно измерение има и силно икономическо измерение тъй като подобрява транспортната свързаност между Гърция , България и Румъния. Вторият меморандум, който подписахме също е много важен. Това е транспортният коридор Запад-Изток или Изток -Запад, коридор номер 8", сподели Атанас Запрянов служебен министър на отбраната.

Той беше подписан от министрите на отбраната на Италия, Албания, Република Северна Македония и България.

"За България този коридор е изключително важен тъй като в европейския проект за мобилност коридор номер 8 е малко подценен затова ние смятаме, че тази инициатива е много важна от гледна точка на изискванията за военна мобилност на НАТО. Третият документ е едно споразумение между България и Румъния, което е част от решението на НАТО по сдържането и отбраната и по-точно част от развитието на системата за командване и управление на НАТО. Съгласно нашия отбранителен план, който НАТО е изготвил за нас, България и Румъния ще формират едно командване за съвместните операции на ротационен принцип", допълни Атанас Запрянов служебен министър на отбраната.

Лидерите на страните от НАТО приеха и декларация, която дава повече гаранции за членство на Украйна и критикува и Китай за ролята му във войната. Лидерите ще разговарят днес с украинския президент Володимир Зеленски, след като вчера Киев получи уверения, че пътят на страната му към НАТО е необратим.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Леандро Годой се завърна в Берое
Леандро Годой се завърна в Берое
България U20 с втори пореден успех на еврошампионата по баскетбол за девойки
България U20 с втори пореден успех на еврошампионата по баскетбол за девойки