НОВИНИ

Калин Сърменов: Единственото лекарство срещу кризата е работата, мрънкането няма да помогне

bnt avatar logo
от БНТ
10:20, 26.09.2020
Чете се за: 00:54 мин.
Още

Малко преекспонираме кризата, защото българинът обича да е страдалец, да му е зле и да се оплаква. Проблем имаме с желанието ни за работа и с отношението ни, заяви в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" директорът на Сатиричния театър - актьорът Калин Сърменов.

"Единственото нещо, което трябва да правим в момента, е да мислим, да се опитаме да сме обединени - България има нужда от обединяване, и да работим", заяви той.

Според него именно обстоятелствата изискват усилена работа и даде за пример ситуацията в Сатиричния театър.

"Когато дойде тази пандемия, ние извадихме 7-8 премиери от тогава досега, за да могат хората да знаят, че в дъното на тунела има светлина. Единствено лекарство, с което ние можем да се преборим и икономически, и психически, е работата. Мрънкането няма да помогне", обобщи Сърменов.

Културата е приоритет на държавата и правителството прави всичко възможно да съхрани културните институции в условията на криза, отбеляза директорът на Сатиричния театър.

"Себестойността на един билет е между 50 и 80 лева. За да има широката общественост достъп до културата, държавата субсидира този билет - ако ние продаваме за 20 лева един билет, държавата ни дава още 40, за да стане 60. В момента сме извън тази методика - допълнителните 40 лева ги няма към бюджета. Остават само 20-те лева. На практика ние в момента имаме само фонд работна заплата, който го изкарваме с количеството възможност да работим. Тоест, ние не лежим на държавата и да чакаме държавата да ни даде. Искам това много ясно да се разбере", обясни Калин Сърменов.

Какво още коментира директорът на Сатиричния театър - вижте във видеото.

Гледайте още от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест пред Съдебната палата заради единствения кандидат за член на ВСС
Протест пред Съдебната палата заради единствения кандидат за член на ВСС
Лудогорец привлича защитник от Андерлехт?
Лудогорец привлича защитник от Андерлехт?