НОВИНИ

Кампанията на БНТ за кръводаряване стигна и до Варна

bnt avatar logo
от БНТ
21:41, 06.04.2024
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Напът сме да изчислим и предотвратим пандемии, но все още не можем да решим проблема с липсата на кръводарители. Затова и БНТ започна кампанията "Даряваш кръв, даряваш живот". Днес към нея във Варна се присъединиха фитнес инструктори, треньори по бойни спортове и представители на варненските мотоклубове.

В морския град годишно са необходими 20 000 кръводарявания, а бройката, която се достига, е 12 000.

Галена Лакова с радост се присъединява към кампанията и се надява със своя пример да вдъхнови повече свои последователи във фитнес залите.

"Неслучайно името на кампанията е "Дари кръв, дари живот". Ако има нещо, от което от сърце мога да ви помоля, е точно това – бъдете днес тук. Ние ще бъдем, за да можем да помогнем на колкото се може повече хора", каза Галена Лакова, фитнес инструктор.

За да работят болниците нормално във Варна и областта са необходими 20 000 кръводарявания годишно, в момента те са 12 000. Сред кръводарителите е и едно от лицата на кампанията във Варна и репортер на БНТ Силвия Русенова.

"Няма национален план за кръводаряване и е добре да се работи в тази посока. Добре е хората още в ученическа възраст да бъдат научени и да знаят, че трябва да даряват кръв, защото тя няма аналог и това е един от преките пътища да направиш добро", коментира тя.

"Най-важен е примерът. Надявам се и виждам във всеки следващ ден, тук на работа в центъра, че идват хора със своите деца, понякога със своите внуци, когато възрастта им позволява това", каза Мирела Кирякова, началник на отделението по кръводаряване в Районния център по трасфузионна хематология във Варна.

Недостиг на кръв винаги има и се разчита на безвъзмездни и доброволни кръводарители. Кампанията на БНТ продължава, всички варненци, които искат да се включат в нея, могат да дарят кръв в Центъра по трансфузионна хематология в града.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА е на победа от финал във волейболното първенство при мъжете
ЦСКА е на победа от финал във волейболното първенство при мъжете
Биляна Дудова пред БНТ: Трудът ми най-накрая се отплати
Биляна Дудова пред БНТ: Трудът ми най-накрая се отплати