НОВИНИ

Карл Нехамер е новият кандидат за канцлер на Австрия

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
14:08, 03.12.2021 (обновена)
Чете се за: 02:00 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Австрия има нов кандидат за канцлер след като управляващата партия си избра нов лидер. Това е вътрешният министър Карл Нехамер. Дотук се стигна след оставките на Себастиан Курц и Александър Шаленберг, които заемаха канцлерския пост.

След 24 часа на политическа несигурност,управляващата в Австрия консервативна Народна партия избра нов председател и съответно кандидат за канцлер на страната. Вътрешният министър Карл Нехамер беше избран единодушно.

За мен като нов ръководител на партията е важно да се придържаме към нашите позиции, трябва да кажем ясно какво е необходимо по темата за миграцията и убежището, по въпроса за сигурността на хората у нас. Три основни насоки на Народната партия са важни за мен, те са още по-важни сега.Те са отговорност, солидарност, свобода", каза Карл Нехамер, вътрешен министър на Австрия.

Коалиционният партньор на Народната партия, Зелената партия няма да се противопостави на избора на Нехамер и той ще стане канцлер веднага след като договори с президента Ван дер Белен церемонията по полагане на клетва.

49-годишният политик обяви, че ще има промени в правителството след оставката на финансовия министър.

Александър Шаленберг обаче отново ще бъде външен министър. Той беше посочен от Себастиан Курц за канцлер, но заяви, че се оттегля от поста си след като встъпи в длъжност през октомври.

Бившият канцлер Курц, разследван за корупция, вчера се оттегли от председателското място на Народната партия и от политиката.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Янев посочи кои са приоритетите на страната като председател на ЦЕИ през 2022 г.
Янев посочи кои са приоритетите на страната като председател на ЦЕИ през 2022 г.
Рангник за Роналдо: Не съм виждал играч на тази възраст в подобна форма
Рангник за Роналдо: Не съм виждал играч на тази възраст в подобна форма