НОВИНИ

Кирил Милов повежда борците ни на "Дан Колов – Никола Петров", България без Айк Мнацаканян и Тайбе Юсеин

Борил Гочев
от Борил Гочев
16:45, 28.02.2023
Чете се за: 03:37 мин.
Спорт
кирил милов повежда борците дан колов ndash никола петров българия без айк мнацаканян тайбе юсеин
Слушай новината

Спортист №2 на България за изминалата 2022 година Кирил Милов ще поведе българските борци по време на международния турнир "Дан Колов – Никола Петров", който ще се проведе от четвъртък до неделя в столичната зала "Левски София".

Милов, който през миналата година стана европейски шампион в класическия стил и завоюва сребро по време на световното първенство ще се включи в надпреварата в категория до 97 кг.

За съжаление, Айк Мнацаканян ще пропусне турнира заради травмата, която получи в Египет преди седмица, когато стигна до златото в категория до 77 кг. На негово място в тази категория ще стартират двама от по-младите ни състезатели – Златомир Емилов и Жоро Добрев.

Публиката в зала "Левски София" ще види още и европейския шампион от 2020-та година Семьон Новиков (87 кг), който от началото на сезона се бори за България, както и руснака Абу-Муслим Амаев (63 кг). По-рано през тази година и двамата спечелиха титли по време на Държавното първенство на България по борба.

В свободния стил пък България ще бъде водена от Георги Вангелов, пети на олимпиадата Токио 2020 и носител на златния пояс на турнира турнир "Дан Колов – Никола Петров" от 2019 година. В състава са още Мирослав Киров (74кг), европейски вицешампион от 2021 г., Разаман Рамазанов (70 кг), трети на Евро 2022, Микяй Наим (65 кг), носител на пояса от 2021-ва, както и Георги Иванов (125 кг), трети на европейското до 20 години през 2022-ра.

При жените в категория до 62 кг отново са заявени европейската ни шампионка от Рим 2020 Мими Христова и световната ни шампионка от Осло 2021 Биляна Дудова, които спорят за титулярното място в националния отбор.

Капитанката Тайбе Юсеин ще пропусне надпреварата заради възпаление на стара травма, но при дамите все пак ще видим бронзовата ни олимпийска медалистка Евелина Николова (57 кг), както и европейската шампионка Миглена Селишка (50 кг), както и Юлияна Янева (68 кг), която е носителка на световната купа от 2020 г.

На тепиха на голямо състезание пък се завръща Джанан Манолова, като призьорката от световни и европейски първенства ще излезе в категория до 65 кг. Манолова временно бе прекратила своята кариера заради майчинство, но след това се върна с титла по време на държавния ни шампионат. Нейната сестра Елис пък ще се бори за отбора на Азербайджан в София.

Жребият за основната схема на турнира "Дан Колов – Никола Петров" ще бъде изтеглен в сряда (1 март), а схватките започват в четвъртък (2 март) от 10.30 часа сутринта. В надпреварата ще се включат над 400 състезатели от повече от 40 държави.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Има опасност от преливане на язовир "Студена"
Има опасност от преливане на язовир "Студена"
Момиче е пострадало след масов бой между деца в Бобов дол
Момиче е пострадало след масов бой между деца в Бобов дол