НОВИНИ

Кирил Петков: Никой не трябва да слага личната си кариера пред стабилността на България

bnt avatar logo
от БНТ
11:48, 11.04.2022
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
Слушай новината

Никой не трябва да слага личната си кариера пред стабилността на България. Затова ние показахме какво е лидерство като изтеглихме кандидатурата на Андрей Гюров. Така министър-председателят Кирил Петков коментира казуса с избора на нов управител на БНБ.

"Като няма разбирателство, по-добре да се направи стъпка назад. Нищо не изисква това бързо действие да има нов гуверньор. Може да се избере обединяваща кандидатура. Сега имаме една, която не се подкрепя от останалите три партии", каза премиерът Петков.

Министър-председателят изтъкна, че гуверньорът на БНБ трябва да има висок морал и висока етика по закон.

"Всяка друга банкова позиция изисква добър опит и познания, но когато говорим за човек, който трябва да управлява всички парични потоци на държавата, тогава се изисква етика и морал на много по-високо ниво", каза Кирил Петков.

Вчера претендентът на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров обяви, че се отказва от кандидатурата си начело на БНБ. От най-голямата парламентарно представена партия обявиха, че няма да подкрепят за поста Любомир Каримански. Подобна позиция се очаква и от "Демократична България" и БСП, които настояват за оттеглянето и на двамата кандидати за поста и избирането на единна кандидатура на управляващата коалиция.

Гюров оттегли кандидатурата си за БНБ, ИТН обвини ПП в рекет заради парите за пътища (Обзор)

От "Има такъв народ" обаче подчертаха, че остават твърдо зад кандидата си - Любомир Каримански и обвиниха управляващите в политически рекет.

Снимка: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очаква се Андрей Гюров официално да изтегли кандидатурата си за управител на БНБ
Очаква се Андрей Гюров официално да изтегли кандидатурата си за управител на БНБ
Джулия Терзийска загуби първата среща с Австрия на "Били Джийн Кинг къп"
Джулия Терзийска загуби първата среща с Австрия на "Били Джийн Кинг къп"