НОВИНИ

Представителството на ЕК у нас: Очаква се България да изпрати първото си искане за плащане по Плана за възстановяване през лятото

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
11:37, 11.04.2022
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

Българският план за възстановяване и устойчивост, който Европейската комисия одобри, ще трябва да получи и положителната оценка на финансовия и икономически съвет, разясни ръководителят на представителство на Еврокомисията у нас Цветан Кюланов. Той отхвърли обвързаност между плана за възстановяване и преговорите за членство на Северна Македония в Европейския съюз.

България е 23-ата държава, която има одобрен план. Това означава, че страната ни може да се възползва от това, че 22-те държави преди нея вече са преминали през тези стъпки, а така също и службите на комисията. След това ще започне и изпълнението на първия етап от плана. Важна стъпка е изработването на общи правила между правителството и Европейската комисия за условията, по които ще се отчита прогресът. Това ще се случи в следващите два месеца.

Критериите за оценка на плановете за възстановяване, които Европейската комисия има към всяка страна членка са общо 11, а минимумът, който трябва да се покрие, осем. Българският план е покрил общо десет условия.

Очаква се първото искане за плащане на суми от Европейската комисия към българското правителство да бъде направено в края на второто тримесечие или началото на третото тримесечие. Процедурата изисква комисията до два месеца да направи проверка по постигнатия напредък, при което ще се направи препоръка към икономическия съвет, след като се пристъпва към самото плащане. Всяка държава има право на две искания годишно.

Държавите членки могат да искат промяна в плана за възстановяване и устойчивост. Например, ако държавата иска да вземе заем. Това трябва да се случи до 2023 г. и след това се преминава през същата процедура на одобрение на ревизирания план. Ако има съществени макроикономически промени, изменения в първоначалния вид на плана също е допустимо. Но всяка поправка трябва да бъде добре обоснована.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жозеп Борел: Възможни са нови санкции срещу Русия, включително ембарго на вноса на газ и петрол
Жозеп Борел: Възможни са нови санкции срещу Русия, включително ембарго на вноса на газ и петрол
БАБХ започна проверки на хранителните стоки във връзка с предстоящите празници
БАБХ започна проверки на хранителните стоки във връзка с предстоящите празници