НОВИНИ

Китай призова САЩ да изпълнят задълженията си към СЗО

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
17:50, 15.04.2020
Чете се за: 00:36 мин.
Политика
Снимка: БГНЕС

Китай призова Съединените щати да изпълнят задълженията си към Световната здравна организация. Това стана, след като американският президент обяви, че спира финансирането на организацията.

Говорителят на китайското външно министерство обяви, че Пекин е дълбоко загрижен от решението на Доналд Тръмп, а СЗО е изиграла незаменима роля в глобалните кризи, свързани със здравето.

Според американския президент обаче СЗО е насърчила пропагандата на Китай за вируса и така е довела до по-голямото му разпространение в света.

По думите му, организацията се е провалила в борбата срещу коронавируса. Самият Тръмп е обект на остри критики за бавната си реакция в кризата.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Днес дадох указания на администрацията да прекрати финансирането на Световната Здравна Организация, докато се изготвя доклад за ролята на организацията в изключително лошото управление на кризата с коронавируса и прикриването на данни за разпространението му. Американските данъкоплатци дават между 400 и 500 милиона долара годишно за СЗО. Докато Китай давал около 40 милиона, и по-малко. Като водещ спонсор на организацията, САЩ има правото да настоява за пълна отчетност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Официално: Започва масово тестване на всички граждани за коронавирус
Официално: Започва масово тестване на всички граждани за коронавирус
Стартира програма за медицински специализанти с еврофинансиране
Стартира програма за медицински специализанти с еврофинансиране