НОВИНИ

Климатът, пандемията и енергията са темите във фокуса на Г-20

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
20:24, 30.10.2021
Чете се за: 02:10 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

В Рим започна двудневната среща на лидерите от Групата на 20-те водещи икономики в света. Блокът включва 19 държави и Европейския съюз. Той представлява 60% от населението в света и над 80% от световния брутен вътрешен продукт. Климатът, енергетиката и глобалното здраве са сред ключовите теми на форума.

Това е първият присъствен форум на Г-20 от началото на пандемията. Към лидерите на общата снимка се присъединиха медици и пожарникари. Освен държавни и правителствени ръководители, в срещата участват и ръководители на международни организации.

"Мултилатерализмът е най-добрият отговор на проблемите - от пандемията до изменението на климата и справедливото данъчно облагане", каза Марио Драги, премиер на Италия.

Глобалното здраве и икономиката бяха акценти на днешното заседание. Лидерите подкрепят целта от ваксиниране на 70% от световното население до средата на следващата година.

Руският президент Путин, който не присъства на срещата, призова Г-20 към ускорено взаимно признаване на ваксините срещу COVID-19.

Срещата е особено важна предвид започващата утре конференция за климата в Глазгоу.

"В навечерието на срещата в Глазгоу, всички пътища към успеха минават през Рим. Но нека бъде ясно, има сериозен риск да не постигнем целта си в Глазгоу. Скорошни изявления за климата може да са оставили впечатление за по-розова картина, но за съжаление това е илюзия", каза Антонио Гутериш, генерален секретар на ООН.

Според проекта за финална декларация, цитирана от Ройтерс, лидерите от Г-20 ще засилят усилията си за ограничаване на глобалното затопляне до градус и половина, но няма да има правнообвързващо споразумение.

Освен това лидерите са се договорили да осигурят стабилни доставки на енергия в отговор на резкия скок на цените на енергоносителите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България начело по брой смъртни случаи свързани с коронавируса
България начело по брой смъртни случаи свързани с коронавируса
Страхотен обрат срещу Синер прати Тиафо на финала във Виена
Страхотен обрат срещу Синер прати Тиафо на финала във Виена