НОВИНИ

Кога Румен Радев ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство?

Александър Марков
от Александър Марков
20:05, 13.08.2021
Чете се за: 04:05 мин.
У нас
Слушай новината

Кога президентът Румен Радев ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство? Държавният глава обвърза отговора на този въпрос с актуализацията на бюджета.

Преди да връчи евентуален трети мандат, президентът ще свика нов кръг консултации. Според него опитът за формиране на кабинет на малцинството без коалиционна подкрепа е "катастрофирал".

Попитан кога ще връчи втория мандат за съставяне на правителство Румен Радев отговори с въпрос:

"Кога българският парламент ще актуализира бюджета? Отговорете ми, ако можете, на този въпрос, за да отговаря аз на Вашия въпрос", заяви Румен Радев.

На Консултативния съвет за национална сигурност президентът ще постави и този въпрос пред партиите.

Радев: Увеличава се рискът от миграционен натиск в България

"Аз искам да видя ясен ангажимент на българския парламент. И от това ще си проличи кой работи за хората и кой сее хаос в държавата", допълни Радев.

Консултативният съвет е насрочен за понеделник, 16 август. Ще бъдат обсъдени необходимите финансови мерки за преодоляване на потенциална здравна и социално-икономическа криза заради пандемията и миграционния натиск към страната ни. COVID кризата е сред важните и тревожни въпроси, които изискват актуализацията на бюджета, според президента.

"Защото не можем по безотговорен начин да се отнасяме към българските граждани. Ние не можем да оставим хората в наближаваща пандемична криза без финансова подкрепа", коментира държавният глава.

Радев призова партиите да нормализират диалога.

Президентът ще насрочи нови консултации с партиите

"Време е партиите да осъзнаят своята отговорност. Неслучайно аз още в началото на тази кампания ги призовах - мислете и внимавайте какво ще изговорите един срещу друг, защото накрая Вие неизбежно, и това ще се случи, повярвайте ми, накрая Вие неизбежно ще трябва да седнете на една маса и да работите за съгласие и за коалиция. Виждаме, че опитът да се сформира правителство на малцинството без коалиция, без широка парламентарна подкрепа, катастрофира", отбеляза президентът.

Преди връчването на евентуален трети мандат Радев планира нов кръг консултации. И коментира лансираната идея от БСП служебният кабинет да поеме редовни функции, ако левицата получи третия проучвателен мандат.

"Всяка партия е длъжна да защити претенциите си за упражняване на властта със свои собствени управленски и кадрови решения. Служебното правителство не е излъчено от партии, то е излъчено с указ на президента и няма как да остане в наследство на партиите", подчерта държавният глава.

Радев заяви, че 46-ото Народно събрание трябва да насрочи президентските избори. Сценарий за избори две в едно наесен той коментира негативно. И благодари на Слави Трифонов за подкрепата му за втори мандат.

"Мога само да благодаря на господин Трифонов и на партията ИТН за подкрепата, но вижте - ние с г-жа Йотова очакваме подкрепа от всички почтени българи и организации, които искат и имат желание да работят искрено за трайна и за устойчива промяна", каза още Румен Радев.

Държавният глава обеща да излъчи достоен кандидат за конституционен съдия от президентската квота.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Афганистан пред хуманитарна криза: НАТО координира евакуация на посолства от Кабул
Афганистан пред хуманитарна криза: НАТО координира евакуация на посолства от Кабул
Оставиха в ареста задържания за жестокото убийство в Бургас бизнесмен
Оставиха в ареста задържания за жестокото убийство в Бургас бизнесмен