НОВИНИ

Кои са терористите от "Ислямска държава - Хорасан"?

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
20:23, 27.08.2021
Чете се за: 02:22 мин.
По света
Слушай новината

Съединените щати се готвят да ударят позиции на афганистанския клон на "Ислямска държава" след като терористичната организация пое отговорност за вчерашните атентати в Кабул. Кои са "Ислямска държава - Хорасан" и какви са различията им с талибаните?

"Хорасан" е историческо наименование на региона, който включва части от днешен Пакистан, Иран, Афганистан и Централна Азия."Ислямска държава" официално признава провинция Хорасан през 2015 година.

Увеличават се жертвите след атентата в Кабул: Последен етап от евакуацията

Тогава пакистански талибани се съюзяват с бойци, разочаровани от талибаните в Афганистан. Образуват регионален клон. Оперират чрез скрити клетки, защото не удържат нито една територия.

"Талибаните искат да създадат суверенна ислямска държава, докато "Ислямска държава - Хорасан" има за цел да създаде халифат без граници, като първоначално завладее Ирак и Сирия", заяви експертът по тероризъм Мухамад Сиокилах.

Мишени на афганистанския клон са мюсюлмани шиити. С талибаните ги делят кървави битки, от които излизат победени. От "Хорасан" третират сегашните управници в Афганистан като отстъпници, особено след сделката им с Вашингтон. Обвиняват ги, че са изоставили каузата на джихадистите.

"Ислямска държава - Хорасан" иска да привлече вниманието. Летището в Кабул е място, към което са насочени много погледи, така че то е много ценна мишена", допълни Рафаело Пантучи, експерт по международни отношения.

Съединените щати се готвят отново да ги ударят.

"Няма да забравим. Ще ви намерим и ще ви накараме да си платите", каза президентът на САЩ Джо Байдън.

Изтеглянето лишава Съединените щати от капацитета им да нанасят удари на място в Афганистан, но те биха могли да се справят със заплахата с военни и разузнавателни средства, базирани в други държави.

ВСИЧКО ЗА СИТУАЦИЯТА В АФГАНИСТАН ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Рашков: ДАНС са представяли фалшиви сигнали, за да се осигури охрана на Борисов, Цацаров и Гешев
Бойко Рашков: ДАНС са представяли фалшиви сигнали, за да се осигури охрана на Борисов, Цацаров и Гешев
Слави Трифонов: Няма да подкрепим правителство с мандата на БСП (ЦЯЛОТО ИНТЕРВЮ)
Слави Трифонов: Няма да подкрепим правителство с мандата на БСП (ЦЯЛОТО ИНТЕРВЮ)