НОВИНИ

Увеличават се жертвите след атентата в Кабул: Последен етап от евакуацията

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
17:51, 27.08.2021 (обновена)
Чете се за: 02:42 мин.
По света
Слушай новината

Полетите от международното летище в Кабул бяха възобновени след вчерашния самоубийствен атентат, при който загинаха повече от 100 души, над 160 са ранените. Междувременно Пентагонът съобщи, че атентаторът е бил един и отрече информациите за две или повече експлозии. Съединените щати ще продължат евакуациите до 31 август.

Така изглеждаше днес районът на международното летище в Кабул - без следа от хилядите хора, струпани в района с надеждата да напуснат Афганистан със самолет.

Атентатът, отговорност за който пое клон на групировката "Ислямска държава", успя да внесе паника. Афганистанците се втурнаха към болниците, за да търсят своите близки.

Румен Радев осъжда терористичния акт на летището в Кабул

Според САЩ не е имало втора експлозия в близост до хотел до летището, както се смяташе първоначално и засега не е ясно как се е появила тази информация. Ден след самоубийствения атентат, в рамките на летището 5 400 души все още очакват евакуация, съобщи американското военно командване.

"Ще можем да евакуираме хора до последния момент. Това е целта", заяви говорителят на Пентагона Джон Кърби.

Нов мощен взрив в Кабул, "Ислямска държава" пое отговорност за атентатите до летището

Тази вечер се затварят последните въздушни коридори на съюзниците на Вашингтон. Няколко държави, сред които Германия, вече се обявиха за търсенето на допълнителни възможности за изтеглянето на хора от Афганистан.

"Знаем, че времето за действие изтича. Десетки хиляди вече са спасени, но искам да кажа на тези, които не са: Няма да бъдете изоставени, ще направим всичко възможно", допълни канцлерът на Германия Ангела Меркел.

Стефан Янев: България продължава да следи с повишено внимание тревожната ситуация в Афганистан

Кабул не е единственият изход за бягство. Десетки афганистанци вече са на границата с Пакистан. Върховният комисариат на ООН за бежанците предупреди, че половин милион души може да избягат от Афганистан и призова съседните страни да държат границите си отворени.

ВСИЧКО ЗА СИТУАЦИЯТА В АФГАНИСТАН ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парламентът прие на първо четене актуализацията на бюджета (ОБЗОР)
Парламентът прие на първо четене актуализацията на бюджета (ОБЗОР)
Ръст на COVID при децата в Русе, 17-дневно бебе е най-малкият пациент
Ръст на COVID при децата в Русе, 17-дневно бебе е най-малкият пациент