НОВИНИ

Талибаните искат Анкара да поема контрола над летището в Кабул след изтеглянето на американците

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
11:47, 27.08.2021
Чете се за: 05:12 мин.
По света
Слушай новината

Жертвите на кървавото нападение в Кабул са най-малко 90. Ранените - над 150, част от тях в тежко състояние. При двойната атака в района на летището са загинали 13 американски военнослужещи, останалите - цивилни афганистански граждани, голяма част от тях жени и деца. След като вчера обявиха, че имат близо 30 загинали, днес талибаните съобщиха, че няма жертви сред техните членове.

Отговорност за нападението пое афганистански клон на джихадистката групировка Ислямска държава. Джо Байдън обяви, че Америка няма да прости и да забрави, а виновните за атентата ще бъдат наказани.

През цялата нощ към болниците в Кабул хвърчаха линейки с ранените при атентата. Два мощни взрива избухнаха почти едновременно до летище "Хамид Карзай". Дело са на атентатори самоубийци - врязали се сред хората, очакващи да бъдат евакуирани.

"Един от братята ми беше на летището. Искаше да замине, но сега не знам какво се е случило с него", каза Абдул Мажид, жител на Кабул.

Чрез своята информационна агенция Амак джихадистката групировка "Ислямска държава" пое отговорност за нападението и показа един от извършителите. На територията на Афганистан и Пакистан действа разклонение на организацията с името Хорасан - отговорно за някои от най-кървавите нападения в региона през изминалите години. Техни мишени са цивилни, които макар и изповядващи ислям, са считани от групировката за еретици. Извършвали са атентати в джамии, болници, на площади. Идеологически противници са на талибаните, макар подобно на тях да са сунити.

Според Хорасан талибаните са предали повелите на джихада, решавайки да започнат преговори със Запада. Смята се, че с удара сега, целят да дестабилизират новата власт в Афганистан. Талибаните осъдиха нападението, но подчертаха, че вина за него носят единствено западните сили, които все още на са се изтеглили от страната.

В Съединените щати знамената над Белия дом и Пентагона бяха спуснати наполовина.

Американският президент Джо Байдън заяви, че няма намерение да прекратява евакуацията преди обявения краен срок - 31 август. В обръщение към нацията той отново подчерта, че вярва в решението си да сложи край на мисията на Вашингтон в Афганистан, както и че виновните за атентата ще бъдат наказани.

"Към тези, които стоят зад нападението, както и към всеки, който иска да навреди на Съединените щати - няма да ви простим. Няма да забравим. Ще ви намерим и ще ви накараме на да си платите. Ще защитавам нашите интереси с всички средства, с които разполагам. Знам, че мнозина вероятно са се уморили да ме чуват отново и отново да повтарям, че "Ислямска държава Хорасан" - групировка, която е враг на талибаните, планира нападения срещу американски бази. И отново повтарям, че тази мисия е изключително опасна и затова настоявам да сложим край на присъствието ни в Афганистан", каза Джо Байдън, президент на САЩ.

За продължаване на евакуацията се обявиха НАТО, британският премиер и германският канцлер.

"Тази атака показа, че се намираме в изключително напрегната и рискована ситуация, в която е от огромно значение да направим всичко възможно да евакуираме хората. Знаем, че времето за действие изтича. Десетки хиляди вече са спасени, но искам да кажа на тези, които не са: няма да бъдете изоставени, ще направим всичко възможно", каза Ангела Меркел, канцлер на Германия.

Над 100 000 чужденци и афганистански граждани са евакуирани откакто талибаните поеха контрол над Афганистан. Евакуацията продължава въпреки съобщенията, че може да има нови нападения.

Турският президент Реджеп Ердоган съобщи, че талибаните са предложили Анкара да поема контрола над летището след изтеглянето на американските сили. През цялата нощ имаше информация за нови взривове, но няма яснота кой и защо ги е извършил. Според някои медии експлозиите са дело на американските военни, унищожавали оборудване, което няма да вземат със себе си.

ВСИЧКО ЗА СИТУАЦИЯТА В АФГАНИСТАН ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНТ стартира съботно-неделен блок "Говори сега"
БНТ стартира съботно-неделен блок "Говори сега"
ДБ предлага: Камерите на АПИ да могат да следят и за нарушения на пътя
ДБ предлага: Камерите на АПИ да могат да следят и за нарушения на пътя