НОВИНИ

Джо Байдън след атентата в Кабул: Няма да простим, няма да забравим!

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
07:24, 27.08.2021
Чете се за: 02:45 мин.
Сигурност и правосъдие
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Най-малко 72-ма души загинаха при самоубийствените атентати в района на летището в Кабул. Ранените са поне 140. Сред жертвите има 13 американски военнослужещи, други 15 са ранени. Загинали са и множество цивилни афганистански граждани, сред които жени и деца, отчаяно търсещи начин да се евакуират от Афганистан.

Часове след първите две координирани експлозии до летище Хамид Камзай в Кабул отекнаха още няколко взрива. Информацията за тях е противоречива - според някои медии не става дума за нови нападения, а за контролирани взривове от страна на американските военни. Смята се, че те унищожават оборудване, което няма как да вземат със себе си.

САЩ се опасяват от терористични атаки в района на летището в Кабул

Джихадистката групировка "Ислямска държава" пое отговорност за атентата. Талибаните, които в момента контролират Афганистан осъдиха нападението, а техен представител заяви, че то е извършено, защото в страната продължава да има чуждестранно присъствие.

Над 82 000 са евакуираните от Кабул, откакто талибаните поеха контрола

Американският президент Джо Байдън заяви, че няма намерение да прекратява евакуацията преди обявения краен срок - 31 август. В емоционално обръщение той отново подчерта, че вярва в решението си да сложи край на мисията на Вашингтон в Афганистан, както и че виновните за атентата ще бъдат наказани. Флаговете над Белия дом и Пентагона бяха наполовина спуснати.

"Към тези, които стоят зад нападението, както и към всеки, който иска да навреди на Съединените щати - няма да ви простим. Няма да забравим. Ще ви намерим и ще ви накараме да си платите. Ще защитавам нашите интереси с всички средства, с които разполагам. Знам, че мнозина вероятно са се уморили да ме чуват отново и отново да повтарям, че "Ислямска държава Хорасан" - групировка, която е враг на талибаните, планира нападения срещу американски бази. Ето защо отново повтарям, че тази мисия е изключително опасна и именно затова настоявам да сложим край на присъствието ни в Афганистан", каза американският президент.

ВСИЧКО ЗА СИТУАЦИЯТА В АФГАНИСТАН ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гръцки здравни работници протестират срещу задължителното ваксиниране
Гръцки здравни работници протестират срещу задължителното ваксиниране
Днес Румен Радев връчва третия мандат на БСП
Днес Румен Радев връчва третия мандат на БСП