НОВИНИ

Кралска треска в Испания: Престолонаследничката Леонор положи клетва за вярност

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
23:06, 31.10.2023
Чете се за: 03:47 мин.
По света
Слушай новината

Кралски рожден ден в Испания. Днес престолонаследничката - принцеса Леонор дьо Бурбон навърши 18 и на специална церемония се закле официално във вярност към Конституцията.

Процедурата ѝ дава право да наследи някой ден короната от своя баща Фелипе Шести при положение, че той няма да се сдобие със синове. Начело на монархията в Испания за последно се е възкачвала жена през 19 в.

След клетвата принцесата получи медали от Конгреса и Сената, а кралският двор организира прием. Церемонията в парламента обаче беше бойкотирана от леви министри и депутати, които не подкрепят монархията.

Принцеса Леонор положи клетва пред Конституцията на тържествена сесия на двете камари на парламента. Същата клетва са положили и нейният дядо Хуан Карлос през 1969 г., а впоследствие и баща ѝ - крал Фелипе Шести през 1986 г. Престолонаследничката днес беше придружена от двамата си родители и по-малката си сестра София. На церемонията отсъстваше Хуан Карлос.

Той абдикира през 2014 г., а през 2020 г. напусна Испания на фона на скандал и разследване срещу него за финансови злоупотреби, свързани със сделки със Саудитска Арабия. Разследването впоследствие беше прекратено поради липса на доказателства. Бившият монарх сега живее в Абу Даби, но ще поздрави принцесата на частна церемония в замък край Мадрид. Принцеса Леонор е учила в Уелс, а през август започна тригодишно военно обучение в Испания. Тя произнесе клетвата над копието на Конституцията, използвано при същата церемония от нейния баща преди 37 години.

"Кълна се да изпълнявам вярно моите задължения, да защитавам и да работя за защитата на Конституцията и законите, да спазвам правата на гражданите и на автономните общности и да бъда вярна на краля".

"Парламентът получи от Нейно Височество нейната клетва за вярност като престолонаследник в съответствие с Конституцията. Да живее Конституцията, да живее Испания, да живее кралят!" - каза Франсина Арменгол - председател на парламента на Испания.

Снимки: БГНЕС

Трима министри от лявата формация Унидас Подемос - по-малкият партньор в управляващата коалиция - не уважиха събитието. Според тях унаследяването на поста държавен глава без избори не е демократично. Отсъстваха и депутати, които призовават за независимост на Каталуния, Баския и Галисия.

Противниците на монархията твърдят, че Хуан Карлос е бил подготвен да замени диктатора Франко. Според монархистите испанците са избрали парламентарната монархия, когато са гласували за Конституцията от 1978 г. В сондаж от миналата година 51,6% от испанците се обявяват за република срещу 34,6%, които предпочитат монархията. През 2021 г. обаче друг сондаж показа над 55% подкрепа за испанската корона.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Членове на СИК-Малорад са привикани на разпит заради подправените бюлетини
Членове на СИК-Малорад са привикани на разпит заради подправените бюлетини
Валентин Ревански спечели местните избори в Ямбол
Валентин Ревански спечели местните избори в Ямбол