НОВИНИ

Кръстовден е!

bnt avatar logo
от БНТ
06:11, 14.09.2022
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Кръстовден е! Хиляди вярващи от цялата страна се събраха на Кръстова гора в Родопите, за да посрещнат заедно празника Въздвижение на Светия кръст Господен.

По традиция хората нощуват под открито небе с молитва за здраве и изцеление.

Според преданието именно в района се намира частица от разпятието на Христос и затова се вярва, че мястото има чудодейна сила, особено в нощта срещу Кръстовден.

"За здраве, късмет, щастие, всяка година идвам тук, който вярва стават чудеса - болни хора оздравяват, трябва много да се вярва в кръста, който вярва помага", споделя Никола.

"За мен специално е важно да има мир, да има по-смирени хора, всички да са по-добри, защото може би това ни липсва", допълва Евгени.

Сред различните вярвания, свързани с мястото, е и това, че тук върху всяко камъче може да се открие кръст. Мария оглежда, за да си вземе такова. Тя е дошла с група от 20 души.

"Доведохме група от Монтана - те са любопитни да видят чудото на Кръстовден", добави Мария, водач на група от Монтана.

Вярващите се изкачват по хълма над манастира "Света Троица", за да се помолят в параклисите, посветени на 12-те апостоли и да си налеят вода от лековитото аязмо "Гълъбичката". Всички чакат дълго, за да се поклонят пред кръста. В тържествените литургии взе участие и пловдивският митрополит Николай, който се помоли и за пострадалите при наводненията в Карловско.

"Материалните щети са поправими - да молим Бог да пощади нашия народ - за това сме дошли на Кръстова гора, на това високо място навръх Родопа планина, където издигайки се над суетата на ежедневието, да помолим Бог чрез благодатта на Светия кръст надлъж и нашир да опази нашето Отечество от всяко злощастие и всяка беда", каза още митрополит Николай.

Днес службите продължават през целия ден.

Вижте още в прякото включване на Галена Паскова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Светлините на Айфеловата кула ще угасват по-рано вечер
Светлините на Айфеловата кула ще угасват по-рано вечер
Земеделци излязоха на протест в Карнобат
Земеделци излязоха на протест в Карнобат