НОВИНИ

Криза в Чехия: Президентът не е способен да изпълнява задълженията си

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
19:30, 19.10.2021
Чете се за: 02:35 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Задава ли се институционална криза в Чехия? Президентът не е способен да изпълнява задълженията си - това е заключението на комисия към Горната камара на чешкия парламент. Според председателя на комисията, всички условия за прилагане на член 66 от Конституцията са изпълнени. В него е заложено временно освобождаване на държавния глава от задълженията му.

Здравословните проблеми не позволяват на президента Милош Земан да изпълнява задълженията си и трябва да започне процедура, която да позволи временно изземване на правомощията му. Това е заключението на комисия към чешкия сенат.

Комисията единодушни реши, че всички условия за задействането на на член 66 от Конституцията на Чешката република са изпълнени. Това означава, че правомощията на президента ще бъдат поделени между председателя на Долната камара и премиера, каза Зденек Граба, председател на конституционната комисия към Сената.

От Централната военна болница в Прага определиха дългосрочните прогнози за състоянието на Земан като "много несигурни", а вероятността да се върне на работа в следващите няколко седмици е "малко вероятна".

Точната диагноза на държавния глава не се съобщава, но според местни медии става дума за усложнения, свързани с черния дроб.

Член 66-ти предполага временно отнемане на правомощия, а не за прекратяване на мандата, обясняват експерти. Окончателното решение за активиране му трябва да бъде взето с мнозинство на заседание на горната и долната камара на чешкия парламент. Първото заседание на Долната камара е планирано за 8 ноември.

Бабиш отказва да сформира правителство в Чехия

Попадането на Милош Земан в болница се случва в преломен за Чехия момента - на проведените на 8 - 9 октомври избори, управляващата партия АНО на премиера Андрей Бабиш, претърпя загуба. Бабиш отказа да състави кабинет - дори да му бъде предложено от президента Земан.

По-рано днес чешката полиция заяви, че започва разследване за престъпления срещу държавата във връзка с хоспитализирането на Земан. Органите на реда ще проверяват дали някой от администрацията на президента не е фалшифицирал подписа му под указа, с който Долната камара се свиква на 8 ноември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортинг превзе Истанбул след вихрено първо полувреме
Спортинг превзе Истанбул след вихрено първо полувреме
Лудогорец ще съдейства на феновете без зелен сертификат за посещение на мача с Брага
Лудогорец ще съдейства на феновете без зелен сертификат за посещение на мача с Брага