НОВИНИ

ЕК заплашва Полша с финансови санкции заради върховенството на европейското право

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:30, 19.10.2021
Чете се за: 02:15 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Европейската комисия заплашва Полша с финансови санкции и наказателни процедури заради решението на Конституционния съд на страната, което оспорва върховенството на европейското право над полското.

В дебат по темата в Европарламента в Страсбург председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен каза, че Комисията ще предприеме действия срещу Варшава. Полският премиер от своя страна обвини Брюксел в изнудване.

"Да живее Полша, да живее Европа", с тези думи, казани на полски, фон дер Лайен завърши изказването си в Европарламента.

Но тя беше категорична, че Еврокомисията няма да се поколебае да предприеме действия срещу Варшава - наказателни процедури, спиране на средствата по Плана на възстановяване и растеж или задействането на чл. 7, което би отнело правото на глас на страната в Съвета.

"Полското правителство трябва да ни обясни как смята да защити европейските пари след това решение на Конституционния съд. Защото в следващите години ще инвестираме 2,100 милиарда евро. Това са пари на европейските данъкоплатнци и след като нашият съюз инвестира повече от всякога за насърчаване на нашето колективно възстановяване, ние трябва да защитим бюджета на Съюза от нарушаване на върховенството на закона".

Сн. БГНЕС

Повече от половин час полският премиер Муравиецки защитава пред евродепутатите решението на Полския конституционен съд. Според него Брюксел се опитва да изнудва страната му.

"Неприемливо е да говорите за финансови санкции. Отказвам да приема езика на заплахите. Полша е изнудвана, това не може да се използва като метод, за да се промени политиката в дадена страна".

Очаква се Европейският парламент да гласува резолюция, в която иска действия срещу Полша, а в края на седмицата на срещата на върха европейските лидери също ще се занимават с темата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Австрийската обществена телевизия с новини в TikTok
Австрийската обществена телевизия с новини в TikTok
Няма нито един ваксиниран в селото на починалата родилка
Няма нито един ваксиниран в селото на починалата родилка