НОВИНИ

Министърът на труда се срещна със синдикатите и работодателите заради високата цена на тока (ОБЗОР)

Гергана Гайдарова
от Гергана Гайдарова
18:21, 19.10.2021
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Работодатели и синдикати от цялата страна излязоха на протест срещу високите цени на борсовия ток. След среща на вицепремиера Гълъб Донев с представители на КНСБ и Асоциацията на индустриалния капитал стана ясно, че вече се обсъждат конкретни схеми за компенсация на бизнеса със задна дата. Обсъждат се и и механизми за трайно намаляване на електроенергията за бизнеса.

Недоволни работници и работодатели се събраха днес по обяд пред сградата на Министерския съвет, а в Русе блокираха за кратко няколко от централните улици.

"Бизнесът според мен е пред фалит, не вярвам някой да успее да оживее при тази цена на тока, която се вдига всеки ден. От два месеца тока ни го вдигнаха три пъти, с три различни договора и нямаме право на избор", заяви Христо Христов, собственик на хотел.

"На всички ни е ясно, че електроенергията няма да се намали като цена. Но поне вдигането да не е така рязко, за да не убие нашето производство. И не само нашето, но и на всички, които са събрани тук", допълни работникът Любомир Георгиев.

Малко след началото на протеста в София, при вицепремиера Гълъб Донев се състоя извънредна среща с представители на работодателите и синдикатите, на която бяха обсъдени конкретните им предложения:

"Съгласихме се, че най-бързият начин за справедливо компенсиране на надвзетите суми е тяхното възстановяване, тоест, финансови компенсации за надвзетите суми", каза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

"Да се изследва възможността през доставчик от последна инстанция - НЕК, а не ЕРП-тата, да се намери формулата как той да получи цена, близка до себестойност, плюс разумна печалба от държавните дружества. По този начин с няколкомесечно движение да свалим цената на електроенергията на свободния пазар. Това да действа до края на март", заяви Пламен Димитров, председател на КНСБ.

Компенсациите да са със задна дата от август насам и да бъдат изплатени преди следващото отчитане на тока, настояват бизнес и синдикати. По формулата "цена на тока по себестойност плюс разумна печалба", протестиращите очакват да се постигне цена от 150 лв. за мегаватчас при 480 лева към момента.

Окончателното решение за мерките ще бъде взето утре на заседание на Министерския съвет.

По темата работиха: Гергана Гайдарова, Росен Петрински

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма нито един ваксиниран в селото на починалата родилка
Няма нито един ваксиниран в селото на починалата родилка
Разтоварването на кораба "Вера Су" още не е започнало
Разтоварването на кораба "Вера Су" още не е започнало