НОВИНИ

Кризата в Италия: Спад на борсата последва политическата несигурност

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
20:17, 15.07.2022
Чете се за: 02:10 мин.
По света
Слушай новината

Фондовата борса в Италия отбеляза рязък спад след като премиерът Марио Драги заяви, че се оттегля от поста си заради разногласия с един от коалиционните партньори. Президентът не прие оставката, но вариантът за предсрочни избори остава. Държавният глава даде на Марио Драги срок до следващата сряда да укрепи коалицията.

Рязък спад на борсата в Италия след началото на политическата криза

Италия осъмна с предупреждение за настъпваща нова гореща вълна и в политическа несигурност. Независимо, че снощи правителството спечели вот на доверие, премиерът заяви, че иска да се оттегли заради изчезналото доверие в кабинета.

Разногласието между коалиционните партньори настъпи заради законопроект за справяне с кризата, който беше обвързан с вот на доверие. От Движение "5 звезди" не подкрепиха мерките.

Освен финансови помощи, законопроектът предвижда и увеличаване на производството на енергия от изкопаеми източници и изграждане на инсталации за преработка на втечнен газ. Но това, което скара партньорите е изграждането на инсинератор в Рим. Според "5 звезди" инсинераторите са скъпи технологии, замърсяващи и малко ефективни.

Понеделник и вторник Марио Драги е в Алжир, за да договори доставки на газ. В сряда трябва да се яви пред парламента. Дори правителството да спечели нов вот на доверие, Драги вече предупреди, че без подкрепата на "Пет звезди", правителството не може да съществува.

Правителството беше сформирано преди 18 месеца. За последните 10 години, бившият ръководител на Европейската централна банка Марио Драги е шестия премиер на Италия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ботев Враца победи съименника си от Пловдив в двубой с пет гола
Ботев Враца победи съименника си от Пловдив в двубой с пет гола
Продължават дебатите в парламента на Северна Македония по "френското предложение"
Продължават дебатите в парламента на Северна Македония по "френското предложение"