НОВИНИ

Лекари в Бургас искат бодикамери заради агресията към спешните медици

засилва контролът боди камери полицаите
bnt avatar logo
от БНТ
22:46, 31.01.2024
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

Като мярка за сигурност спешните медици искат да разполагат с бодикамери като тези на полицаите. Предложението е на Съюза на парамедиците у нас, а поводът зачестилите случаи на вербална и физическа агресия срещу екипите на Спешна помощ.

Киро Тодоров е парамедик от 6 години в Спешно отделение към болница в Бургас. Споделя, че ежедневно става жертва на агресивни пациенти или техни близки. Затова иска видеонаблюдение на работното си място.

"Посягат ни, наричат ни с разни обиди. Имахме случай, в който с шофьор отиваме на адрес за инфаркт. Спираме, моля колегата да свали дефибрилатора от линейката. В момента, в който излиза шофьорът от фургона на линейката, от задната част на линейката му пръснаха главата с камък", заяви Киро Тодоров, парамедик.

Медиците споделят, че често са заплашвани заради отказ от хоспитализация или забавяне на линейката. Нападенията над спешните екипи зачестяват.

"Бил е нападнат от жена с ключове и в момента е с опасност за едното око. Ударите са били в лицето предимно", допълни Ива Пехливанска, председател на Съюза на парамедиците в България.

"Понякога ме заплашват с бой или примерно казват: Ще видите какво ще се случи! Като им се каже, че и в Спешно отделение има камера и веднага се променя държанието им", добави д-р Рефека Еюб, парамедик в Спешна помощ.

От Съюза на парамедиците искат да последват примера на други държави като Великобритания, САЩ и Индия, където използват бодикамери като средство за борба с агресията.

"Ние сме в движение непрекъснато на терен. Тоест тя ще има най-голяма полза при влизането в по-опасни квартали в България, при работа или оказване на първа помощ на пациенти с психични заболявания", коментира Ива Пехливанска, председател на Съюза на парамедиците в България.

Районна координационна централа ще осъществява контрола на камерите и записите.

Очакванията са бодикамерите да респектират пациентите, а записите от тях да служат като доказателства в съда.

До две седмици от Съюза на парамедиците ще изпратят до Министерството на здравеопазването предложението си да бъдат поставени бодикамери на членовете на техните екипи.


Репортер: Елеана Цанова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Швейцария забранява вноса на руски диаманти
Швейцария забранява вноса на руски диаманти
Марк Гасол обяви оттеглянето си от спорта
Марк Гасол обяви оттеглянето си от спорта