НОВИНИ

Лидерите на Сърбия и Косово преговарят в Брюксел по три ключови теми

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:19, 07.09.2020
Чете се за: 00:37 мин.
По света

След разговорите във Вашингтон - диалог на лидерите на Сърбия и Косово в Брюксел. Три са ключовите теми: Икономическите връзки между Сърбия и Косово, сътрудничеството им с Европейския съюз и правно споразумение за нормализиране на отношенията
между двете страни.

В съвместна декларация преди днешния кръг от разговори лидерите на Сърбия и Косово заявиха, че "придават голямо значение на европейската интеграцията и продължаването на работата по диалога Белград - Прищина, подкрепян от Европейския съюз".

Според двамата споразумението от Вашингтон от миналата седмица може да допринесе за подписването на нов, правно обвързващ документ за нормализиране на отношенията.

Жозеп Борел сподели преди срещата, че икономическото сътрудничество е
една от основните теми в разговорите.

Жозеп Борел - върховен представител на ЕС по сигурността и външните работи: "Днес обсъждаме две допълнителни важни теми: договореностите за общностите, които не представляват мнозинство и уреждане на взаимни финансови и имуществени претенции. И двете теми са много чувствителни и много важни за бъдещите отношения между Косово и Сърбия и за всекидневието на хората".

Пет държави в ЕС все още не признават Косово като държава, което е пречка пред Прищина да кандидатства за членство в общността.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
61-ви ден на протести в София
61-ви ден на протести в София
Засилен трафик по магистрала "Тракия"
Засилен трафик по магистрала "Тракия"