НОВИНИ

Мадрид е частично под карантина, нови ограничения в Австрия и Гърция

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
11:20, 21.09.2020
Чете се за: 01:12 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

От полунощ в някои европейски страни са в сила нови мерки срещу разпространението на COVID-19. В Австрия има ограничения за събиранията на хора на открито и закрито.

Мадрид частично е под карантина, което предизвика протести. През следващите две седмици близо един милион жители на испанската столица ще са под специален режим. Ограничава се движението между и в рамките на шест квартала на Мадрид. Изключения ще се правят само по работа и за медицински прегледи.

Протест в Мадрид срещу въвеждането на нови рестрикции заради COVID-19

За нарушителите са предвидени глоби. Частичната карантина засяга предимно райони с преобладаващо имигрантско население с ниски доходи. Мерките, наложени от регионалните власти, предизвикаха недоволство, но протестите преминаха мирно през вчерашния ден.

"Мерките са нечестни. Можеш да отидеш на работа, но не и на пазар. Ако се заразиш, предаваш вируса и на други на работното място или самият ти го хващаш там. Затова е нечестно и дискриминиращо", коментира мадридчанка.

Снимки: БГНЕС

Подобни мерки въвеждат и в Гърция. От днес до 4 октомври в Атика ще действат ограничения за събирания на открито и закрито, както и за движението на граждани над 65 години. Насърчава се работата от вкъщи, но не и използването на обществения транспорт.

На този фон баровете в Ирландия, които не предлагат храна, отново ще приемат клиенти след шест месеца карантина. Все пак има ограничение за броя на клиентите, които задължително трябва да поръчват на маса и да спазват социална дистанция.

СЗО: Влошаването на ситуацията в Европа е заради неспазване на мерките

Ще се следи също за нивата на шума и движението на персонала. Изключение са заведенията в Дъблин, където беше обявена по-висока степен на опасност от зараза. Там ще работят с доставки и клиенти само на открито.

"Ще бъде различно, но това е начинът. Ще следваме препоръките. Радваме се, че имаме възможност да отворим", коментира собственикът на бар Франк O`Конър.

Броят на заразените с коронавируса по света надхвърли 31 милиона души, по данни на СЗО. Една от най-засегнатите страни е Индия, но въпреки това властите взеха решение да отворят едно от емблематичните за туристите места - Тадж Махал.

Във Вашингтон отбелязаха с 200 камбанни звъна 200-те хиляди изгубени заради COVID животи в САЩ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Тойота" пак победи на "24-те часа на Льо Ман"
"Тойота" пак победи на "24-те часа на Льо Ман"
Елфин Еванс спечели рали Турция
Елфин Еванс спечели рали Турция