НОВИНИ

Машините и дефектите: 148 устройства излязоха извън строя на изборите

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
20:16, 10.06.2024
Чете се за: 04:12 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Машините, които създадоха проблеми при вчерашния вот, ще бъдат отделени от останалите. Предстои да бъде направен анализ защо избиратели не успяваха да гласуват и за двата вида избори или защо разпечатваха бели бюлетини. 148 са машините, които излязоха от строя в страната и чужбина.

Гладката хартия за машините е една от причините за проблемите, смята инж. Петър Пенчев. Той е техник на машините, откакто те се използват у нас и отговаря за изправността им в изборния ден в Монтанско. Заради предишните проблеми при гласуването той е подавал няколко сигнала до прокуратурата.

"Тази тежка ролка с тази дебела хартия принтерът се затруднява и започва да приплъзва, именно защото обратната страна е силно гланцирана и на тази малка ролка ѝ е трудно да движи", каза инж. Пенчев.

В сигнал до "По света и у нас" избирател от София показва разпечатаните от машината бюлетини, на които няма никаква информация за подадения глас, но въпреки това комисията ги е зачела за валидни. А в цялата страна хора недоумяваха защо получават бели бюлетини или защо са маркирали, че ще гласуват и за двата вида избори, а машината им зарежда бюлетината само за единия от тях.

Ако избирател е искал да гласува и за двата избора, а машината не му е позволила, няма как да се докаже, посочиха от ЦИК. Дали е софтуерен проблем ще покаже анализ на проблемните машини. От комисията категорично отхвърлиха проблемите да са заради хартията.

"Тепърва ще правим анализ за тези машини, които споменах и каква беше причината да не работят в изборния ден или да отпечатват съответно по-късите бюлетини. Издали сме инструкции тези машини да бъдат отделени в склада и по-късно проверени", каза Росица Матева, зам.-председател и говорител на ЦИК.

Спазени са изискванията на производителя на машините, посочи още тя.

"Спецификациите, които сме подали към печатницата на БНБ, са тези, които са изпратени на ЦИК от производителя на машините и от доставчика. Няма разлика. Много пъти съм казвала - имаме анализ от независими лаборатории на хартията от доставчика на машините и на хартията, която БНБ доставя, те са абсолютно идентични. Така че причината в хартията няма как да търсим. Ще търсим причината в машините, след като приключим обработването на резултатите, обявим ги и тогава ще се заемем с машините".

Машините, които бяха купени за над 43 милиона лева, все още са в гаранция.

"Това няма как да бъде установено, знаете всички, независимо от това дали избирателят е заявил и двата избора и не е отпечатана бюлетина, или се е объркал в началото и не е заявил двата избора. Ние дадохме указание да гласуват и с хартиена бюлетина за избора, за който не е отпечатана бюлетина", обясни Росица Матева, зам.-председател и говорител на ЦИК.

За машините се грижи собственикът им - те все още са в гаранция и когато има основание - се изпращат да ги поправя доставчикът, уточни Матева.

Снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нов успех за МФК Спартак Варна в Шампионската лига по плажен футбол
Нов успех за МФК Спартак Варна в Шампионската лига по плажен футбол
Последните СИК от Монтанска област предадоха своите протоколи
Последните СИК от Монтанска област предадоха своите протоколи