НОВИНИ

Между 15° и 20° днес

bnt avatar logo
от БНТ
13:14, 26.02.2021
Чете се за: 03:32 мин.
Времето
Слушай новината

По-високи от обичайните са температурите и тази сутрин, особено в планините. На връх Мургаш термометрите отчетоха 4 градуса, а в Чирпан - минус 3. Най-топло беше във Враца, Разград и Силистра 6 градуса, в София - около 2 градуса.

В близките часове мъглите почти навсякъде ще се разсеят и времето в по-голямата част от страната ще бъде предимно слънчево. Максималните температури ще са предимно между 15° и 20°, в София около 17 градуса, а вятърът ще е слаб, от юг.

През нощта ще се задържи безоблачно и тихо. На отделни места в равнините са възможни и мъгли. Минималните температури ще бъдат малко по-ниски, в сравнение с днес - между 0° и 5°, в столицата - около 2 градуса.

Утре преди обяд мъглите навсякъде ще се разсеят, а видимостта ще се подобри. Ще е предимно слънчево, със слаб вятър от югозапад. След обяд от север облачността ще започне да се увеличава, и вечерта на места в североизточната половина от страната ще превали дъжд. Вятърът ще се обърне от северозапад, в източната половина на страната - от североизток, ще е умерен и временно силен, и с него ще започне да нахлува по-студен въздух. През деня ще е все още топло с максимални температури между 15° и 20°, но вечерта се очаква рязко застудяване и на много места в Североизточна България и в Предбалкана дъждът ще премине в сняг.

И в планините ще преобладава слънчево време. След обяд от север облачността и там ще започне да се увеличава и до вечерта на места ще превали дъжд, над 2000 метра - сняг.

Ще духа силен северозападен вятър и температурите ще започнат да се понижават. Максималните в планинските ни курорти ще са от 5° на Алеко, 10°-11 в Боровец и Пампорово и до 15° в Банско. Остава голяма опасността от лавини извън обработените ски писти в курортите.

Слънчево ще е не само у нас, а и навсякъде на Балканите. След обяд обаче, през северната част от полуострова ще премине студен атмосферен фронт. Там облачността ще се увеличи. Ще нахлуе по-студен въздух и на много места в североизточните райони ще превали и дъжд, и сняг.

С валежи от дъжд и сняг ще е и в Норвегия, Прибалтийските страни, Украйна и Беларус, а в Европейска Русия ще е и ветровито. Над останалата част от Европа ще бъде слънчево и по-топло от обичайното.

В неделя облачността ще е по-често значителна, на отделни места, главно в Централна и Източна България ще има и слаби валежи от дъжд и сняг. С продължаващото застудяване температурите ще се понижат значително. В началото на новия месец ще е сравнително студено, облачността ще е предимно значителна, на 1 март в североизточните райони и в планините ще превали слаб сняг, във вторник - почти без валежи. На 3 март още през нощта облачността ще намалее и през деня ще бъде предимно слънчево, дневните температури ще се повишат, но сутрешните в повечето райони ще са между минус 3° и 2°.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България праща девет биатлонисти на Световното за младежи в Австрия
България праща девет биатлонисти на Световното за младежи в Австрия
Дамбраускас: Ако искате, да изиграем една партия шах с Акрапович
Дамбраускас: Ако искате, да изиграем една партия шах с Акрапович