НОВИНИ

Пускат книга за премеждията на кравата Пенка

bnt avatar logo
от БНТ
17:41, 26.02.2021
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Издадоха книга, разказваща историята на кравата Пенка, която преди няколко години се прочу, след като избяга от стопанина си и незаконно мина границата ни със Сърбия.

Според европейското законодателство животното трябваше да бъде умъртвено, но за него се застъпиха хиляди хора, сред които и Пол Макартни и животът й беше пощаден.

Авторката на книгата, която от години живее във Франция, се трогнала от съдбата на животното и решила да разкаже историята с малко текст и повече илюстрации.

Кравата Пенка придоби световна известност преди няколко години, след като избяга от стопанина си и мина границата. Днес в Благоевград представят книга за премеждията ѝ.

Сено, чист въздух и много грижи и внимание, получа днес кравата Пенка от своя стопанин Иван Харалампиев, след като избяга от него преди две години и привлече медийното внимание в страната и чужбина.

„Кравата Пенка е добре в момента, ето храни се, при мен си е, има второ теленце, едното е Джон, а другото е Митко", казва стопанинът.

Теленцето Джон все още суче от майка си, която след преживения случай не е излизала от стопанството, както и останалите 50-ина животни, за които се грижи Иван.

„Нещо я беше гонило тогава, за да избяга. Сега в момента кравата е обгрижена. Всичките я наблюдаваме от диви животни, от вълци и от чакали", казва Иван.

Известността донесе на Пенка много късмет.

"Тя ми е талисман, защото е герой. Тази крава смени в Европейския съюз клаузата, че като избяга едно животно, може да бъде прегледано, а не да бъде убито," казва стопанинът.

И днес Иван не спира да получава писма от хора, които са се трогнали от съдбата ѝ.

Сега обаче Иван има друг проблем. Очаква се заради съдебни дела да остане без имоти си, където отглежда животните. Изпратил е писма до премиера и омбудсмана с надеждата да му помогнат да си върне спорната земя.

Автори: Ирина Николова, Ангелина Дочева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП поиска "Спутник V", от ГЕРБ ги обвиниха в саботаж
БСП поиска "Спутник V", от ГЕРБ ги обвиниха в саботаж
От 1 март се разрешават присъствените учебни занятия в училищата за ученици със сензорни увреждания
От 1 март се разрешават присъствените учебни занятия в училищата за ученици със сензорни увреждания