НОВИНИ

Костадин Ангелов: До месец и половина епидемията ще бъде под пълен контрол

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
17:30, 26.02.2021
Чете се за: 04:12 мин.
Още
Слушай новината

Все още няма яснота кога отново ще отворят "зелените коридори" за ваксинация. Изпълнението на ваксинационния план е съобразено с намалените доставки на ваксини - това заяви здравният министър Костадин Ангелов във Варна. Според него до месец и половина епидемията ще бъде под пълен контрол.

Кога ще приключи кризата с ваксините - здравният министър засега няма отговор на този въпрос. До дни обаче се очаква четвъртата доставка от "Астра Зенека".

"Ние не може да поемаме ангажимент, тъй като резултатът не зависи от нас. Ние си правим едни планове, и както се казва на български, правим си сметката без кръчмаря", каза Костадин Ангелов.

Очакваме да има и нова реакция, очакваме след снощното заседание на ЕС, където беше срещата на лидерите на върха, там също имаше критики към "Астра Зенека".

В края на януари става ясно, че за първите три месеца договорените ваксини от "Астра Зенека" ще бъдат намалени с 60%. В началото на седмицата страната ни е уведомена, че ще получи едва една трета от дозите в оставащите две доставки за месеца, заяви министърът. Така само дни след обявения старт на масовата ваксинация, тя бе спряна.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви: "Надали някой го прави нарочно. Вероятно имат сериозни проблеми производствени, но пък една фирма като подписва договор трябва да си дава сметка какво може и какво не може да изпълни. Още повече, че голяма част бяха предплатени".

Държавата има план Б - допълнителни доставки от "Пфайзер" и "Модерна" през следващите четири месеца.

"Договорили сме допълнителни количества от 1 милион дози на "Пфайзер", които ще дойдат от месеците от март до юни. Договорили сме 480 000 дози на Модерна, които ще дойдат в месеците от март до юни", заяви Костадин Ангелов.

С наличните сега ваксини продължава ваксинацията на хората от първите четири фази. Заетите с изборите, които са пожелали да бъдат ваксинирани вече са получили първа доза. Може да поръчаме количества от руската ваксина, но само след като бъде одобрена от Европейската агенция по лекарствата.

"След това трябва да има решение на ЕК за даване на разрешение за употреба и чак когато това се случи, ние разбира се имаме готовност да поръчаме и оттам", заяви Ангелов.

Здравното министерство е разпоредило проверка на болница в Плевен във връзка с отказ да се ваксинират неосигурени хора.

"Веднага са взети мерки този сигнал да бъде проверен, да се установи каква е фактическата обстановка, защо тези хора не са получили ваксина", каза Евгени Григоров - зам.-министър на здравеопазването.

Според здравния министър продължаваме да се справяме с хода на епидемията.

"Ако продължим да го правим по начина, по който го правим до момента и темпът на ваксинациите върви такъв, какъвто вървеше последните дни, считам, че до месец, месец и половина ние ще имаме пълен контрол върху епидемията", посочи Ангелов.

По данни от информационната система 14-дневната заболеваемост е преминала границата от 200 на на 100 000 души - и наближава 230.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва Световното първенство по ски в Банско
Започва Световното първенство по ски в Банско
Без напредък след поредното заседание на комисията по исторически въпроси София-Скопие
Без напредък след поредното заседание на комисията по исторически въпроси София-Скопие