Без напредък след поредното заседание на комисията по исторически въпроси София-Скопие

Дискусията за Средновековието и цар Самуил остава основна тема в разговорите

Александър Марков
от Александър Марков
17:28, 26.02.2021
Чете се за: 04:05 мин.
По света
Слушай новината

Без резултат протече 12-ото поред заседание на Съвместната историческа комисия между Скопие и София. Това обяви съпредседателят ѝ от българска страна проф. Ангел Димитров. Историците са още на раздел Средновековие въпреки изявленията на политици в Скопие, че експертите напредват уверено.

„За съжаление, срещата не внесе оптимизъм, защото не е по-различна от последната за 2020-а. През януари проведохме две технически срещи в ограничен състав, за да работим за неподписаните повече от година протоколи от предишните срещи, без които не може да бъде официализирана работата до момента. Успяхме да придвижил напред протокола от деветата среща и повече от година престой в нашите папки, но бяха необходими доста усилия“, каза Димитров.

По думите му единственото положително решение, че комисията е напът да подпише протокола от 10-та среща от миналата година.

„В пълно противоречие с бодрите твърдения на политици от Република Северна Македония, че сме завършили Средновековието, ние сме още в 10-и век и няма никаква крачка напред, защото не можем да се разберем за текст за учебниците на РСМ - конкретно за края на Първото българско царство и времето, в което владетел е цар Самуил и неговите наследници. Сблъскваме се с едно странно нежелание на нашите колеги да се съобразят с основни принципи, а именно - уважение към историческите източници и съобразяване с доминиращите научни изследвания по тази тематика“, поясни той.

Ангел Димитров заяви, че се прави опит да се приравни световната наука на съчинения от бивша Югославия.

„Нашите колеги си дават сметка, че тяхната позиция е трудно защитима, но упорито настояват да бъдат равнопоставени трудове на световната медиевистика и някои съчинения по тази тема, които са на местните историци и може би на няколко души от бивша Югославия. Подобни тези създават погрешна представа за оценката на едно историческо време. Те искат да се намери нов подход и оценки за цар Самуил, които се разминават с оценката ни, когато предлагахме съвместно честване на Самуил“, допълни той.

Подобен двоен стандарт показва нежелание да се направи крачка напред, акцентира експертът. „Онова, което за нас е крайно неприемливо, е бягството от употреба на термина „обща история” и е най-голям аргумент да търсим сближена гледна точка, която ще позволи очистването на учебниците от погрешни интерпретации и минимизиране на обществените настроения“, допълни той.

В края на април предстои да се проведе поредната 13-а среща на Съвместната историческа комисия между Скопие и София.

„Всички в Република Северна Македония се поддават на внушението, че може да има промяна в позицията ни, но ние, като историци, не можем. Ние сме свидетели на фундаментални различия в нагласите. В техните учебници - промяната да настъпи - това, което ние правим като предложение... Това, което те предлагат, е пълно изравняване на една научна и една много спорна ненаучна теза“, поясни още той.

Ангел Димитров подчерта, че като положително може да отбележи единствено факта, че в Република Северна Македония вече публично, макар и не винаги коректно, се говори за миналото и за спорните моменти.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Костадин Ангелов: До месец и половина епидемията ще бъде под пълен контрол
Костадин Ангелов: До месец и половина епидемията ще бъде под пълен контрол
Спасиха ранена сърничка в столицата
Спасиха ранена сърничка в столицата