НОВИНИ

Затварят прочут пазар за птици в Париж

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
15:51, 26.02.2021
Чете се за: 02:20 мин.
Европа
Слушай новината

Градската управа на Париж затваря прочут пазар на птици в центъра на града. Решението е взето заради неспиращия нелегален трафик на пернати, в това число на застрашени видове и на промяната на изискванията за благосъстоянието на птиците.

Канарчета, папагали и чинки вече няма да чуруликат в клетките си в сянката на катедралата Нотр Дам в Париж, след като властите решиха да затворят пазар за птички, който датира от 19-и век. Причината е че той повече не отговаря на съвременните изисквания.

Пазарът се провежда в неделя на острова Ил дьо Ла Сите в Сена. Той е магнит за парижани и туристи, особено за деца, но защитници на правата на животните се обявиха против плановете за реновацията му и така градският съвет взе решение да затвори обекта.

"Решихме да затворим пазара заради две основни причини. Първата е, че той стана епицентър на трафика на птици в парижкия район. Той продължава въпреки взетите мерки. Най-вече има трафик на застрашени видове птици", каза заместник кметът на Париж Кристоф Наждовски.

Има още една важна причина за решението на управата на френската столица.

"Втората причина, е че условията на представянето на птиците не отговаря вече на очакванията на посетителите и на очакванията за благосъстоянието на птиците, на каквито имаме право днес", каза заместник-кметът на Париж Кристоф Наждовски.

Пазарът датира от 1808-ма. Очаква се да затвори, когато градската управа приключи с реновацията на пазара за цветя на същото място през 2023-а - 2025-а година.

Дотогава любителите ще могат да си купуват папагалче за 10 евро и канарче или друга птичка за 25 евро.

13 души имат лиценз да продават птички на пазара, но само седем го използват. Властите ще им помогнат да се ориентират към друг бизнес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължават протестите на опозицията в Армения
Продължават протестите на опозицията в Армения
Протести в Тбилиси в подкрепа на депутат
Протести в Тбилиси в подкрепа на депутат