НОВИНИ

Започва Световното първенство по ски в Банско

bnt avatar logo
от БНТ
17:35, 26.02.2021
Чете се за: 04:22 мин.
Регионални
Слушай новината

За 10-и път Банско ще бъде домакин на стартове от Световната купа по ски алпийски дисциплини за мъже. От понеделник пък започва световното първенство по ски за юноши и девойки, на което Банско за пръв път ще бъде домакин.

Повече от 400 души ще пристигнат в курорта, за да вземат участие в състезанията. А пистите вече са обработени и очакват спортистите.

"Приключиха и последните приготовления заглаждането, да няма такива бабунки малки. Така че сме готови. Снегът и пистите за момента са в изключително добро състояние. Пистите са твърди, което е най-важното за състезателите. Сняг имаме достатъчно, ще изкараме до края на сезона, който е на 11 април", каза маркетинг директорът на фирмата концесионер на ски зоната Иван Обрейков.

Дни преди стартовете пистите са пълни с туристи, които обаче за първи път няма да могат да се докоснат до големи звезди. Причината е, че спусканията ще се провеждат без публика. Това е само една част от всички мерки за безопасност, заради пандемията, които са предприети.

"Надявам се, че хората отстрани ще успят да погледнат нещо, въпреки че няма да има трибуни, няма да има допир. Факт, защото са много строги изникванията на Световната организация по ски, има специален ковид протокол, който е изключително труден, сложен, от всяка една гледна точка. Така че специални балони за всички, състезателите и треньорите са в един балон, хората, които работят в пистата, са друг в балон. Медиите са трети балон, но не се пресичат никъде потоците. Това е изключително трудна логистика, организация. Не говорим за всички изисквания за PCR тестове, всичко е на изключително високо ниво, за да могат да се спазват всички изисквания, които са в целия свят", каза президентът на Българската федерация по ски Цеко Минев.

"Публика може да има около загражденията с мрежи около пистата, който където намери място и тук на финала. Зад финала има голям екран, всичко ще се вижда и всеки, които желае, може да вижда", каза маркетинг директорът на фирмата концесионер на ски зоната Иван Обрейков.

Истинско предизвикателство пред организаторите е и провеждането на световното първенство за юноши и девойки по ски алпийски дисциплини, което ще продължи 10 дни.

"Интересно е, че за разлика от олимпийските младежки игри, където е до 18 години, тук в Световната федерация по ски е до 21 година. Тук ще дойдат всички, които карат и са пробиващите звезди в световните купи, в мъжете и жените. Ще са тук", каза президентът на Българската федерация по ски Цеко Минев.

Състезанията ще се отразят положително и на туристическия сезон, който тази година е изключително слаб. В зимния ни курорт работят предимно 4- и 5-звездните хотели, а посетителите основно са българи и чехи.

"Има много голям процент от български туристи, които не посещават българските курорти. Те ходят да карат ски в чужбина, заради това, че са затворени курортите в Европа, те се насочват към Банско и те отиват в 4-, в 5- звездните хотели, защото това е техният стандарт, който го използват в Европа. Това доведе до една чудна заетост на тези на хотели", каза Зорка Тумбакиева.

От бранша се надяват, че с отварянето на заведенията от следващата седмица, ще има и ръст на туристите, които съчетават карането на ски със забавленията.

Автор: Слави Илиев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От 1 март се разрешават присъствените учебни занятия в училищата за ученици със сензорни увреждания
От 1 март се разрешават присъствените учебни занятия в училищата за ученици със сензорни увреждания
Костадин Ангелов: До месец и половина епидемията ще бъде под пълен контрол
Костадин Ангелов: До месец и половина епидемията ще бъде под пълен контрол