НОВИНИ

Мрачни перспективи пред икономиката - предстои ли глобална рецесия?

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
21:00, 24.07.2022
11073
Чете се за: 01:50 мин.
У нас
Слушай новината

Икономическите перспективи са мрачни, предупреждават от Международния валутен фонд, а с това нараства и рискът от глобална рецесия. Колко вероятна е тя?

Кристалина Георгиева, която оглавява МВФ, прогнозира влошаване на икономическите показатели през тази година и още по-големи трудности през следващата. Един от най-важните показатели е инфлацията. В еврозоната тя достигна рекордно високи нива.

Кристалина Георгиева: 20-те най-големи икономики да вземат спешни мерки срещу инфлацията

От Европейската централна банка вече повишиха лихвата си с половин процент, а изразяват готовност да продължат да вдигат лихвените нива, докато инфлацията се върне на приеманите за финансово здравословни 2%.

Покачването на лихвите на централните банки има за цел да забави икономиката. Но в настоящата ситуация на повишаващи се цени на енергоносителите и опитите на Русия да дестабилизира Европа чрез природния газ и петрола, може да се окаже недостатъчно.

Ако охлаждането на икономиката е твърде голямо това може да я тласне право в рецесия. Затова централните банкери са умерено предпазливи. Следващите месеци ще бъдат ключови дали светът ще изпадне в рецесия.

Какво може да направи България, за да премине по-леко през тежките икономически времена - вижте в анализа на Светозар Костадинов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Слави Трифонов за Корнелия Нинова: Комунист власт и мандат не пуска
Слави Трифонов за Корнелия Нинова: Комунист власт и мандат не пуска
Гърция е в плен на гореща вълна и пожари
Гърция е в плен на гореща вълна и пожари