НОВИНИ

МВнР ще информира европейските институции за безпрецедентния акт с недопускането на българи в РСМ

bnt avatar logo
от БНТ
15:58, 10.05.2023
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

На 6 май евродепутатът Андрей Ковачев, председателят на Фондация "Българска памет" д-р Милен Врабевски и няколко други български граждани са били спрени и не са били допуснати до територията на Република Северна Македония. Те са пътували за традиционното честване на военното гробище до Ново село.

Външният ни министър Иван Кондов заяви на брифинг пред медиите, че това е безпрецедентен акт и България ще информира европейските институции за недопускането на българите в Северна Македония.

Северна Македония не допусна Андрей Ковачев и други българи да влязат в страната

Кондов заяви, че мемориалът в Ново село е едно от четирите военни гробища, което Скопие се съгласи да бъдат възстановени. В него почиват български войни. Това честване е традиционно, досега не е имало проблеми, не е предизвиквало противоречия и самият Андрей Ковачев е участвал няколко пъти в честванията.

В уведомленията, които граничните власти на Северна Македония са връчили на българските граждани, изрично е посочено, че в граничната система на РСМ те фигурират в забранителен списък.

"МВнР е в процес на информиране на всички наши партньори за този безпрецедентен акт, който не съвпада с декларираното намерение от Скопие да работи за добросъседски отношения и за поетите от него ангажименти. Предстои изпращането на официални писма от президента, от председателя на НС и от мен до институциите в ЕС", каза Кондов.

Скопие с обяснение за недопускането на Андрей Ковачев в Северна Македония

Вчера министърът на външните работи извика на среща в МВнР посланика на Северна Македония в България Агнеза Поповска. Обяснението ѝ, както и съобщението на Министерство на външните работи на РСМ се разминава с уведомлението, връчени от граничните власти, каза Кондов.

"Свидетели сме на опити за заглушаване на гласовете на македонските българи, чрез повдигането на безпочвени обвинения, чрез притискането им със съдебни дела, демонизиране в медиите и социалните мрежи", допълни още той.

Пред Поповска външният ни министър е поискал информация за това какви са тези "черни списъци", съществуват ли и какви са критериите български граждани да попадат в тях.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стилияна Николова, Боряна Калейн и Ева Брезалиева ще участват на държавното по художествена гимнастика
Стилияна Николова, Боряна Калейн и Ева Брезалиева ще участват на държавното по художествена гимнастика
Сесил Каратанчева загуби на старта на турнира в Платя Д'Аро (Испания)
Сесил Каратанчева загуби на старта на турнира в Платя Д'Аро (Испания)