НОВИНИ

ЕК за БНТ: Мария Габриел е в неплатен отпуск

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
14:51, 10.05.2023 (обновена)
Чете се за: 04:15 мин.
По света
Слушай новината

Еврокомисарят Мария Габриел е разговаряла вчера с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и е поискала неплатен отпуск от днес. Това отговориха от Европейската комисия на въпрос на БНТ по повод номинирането на Габриел за премиер на България.

Мария Габриел започва срещи с партиите утре без "Възраждане"

Комисар Габриел лично се е обадила и е поискала от Урсула Фон дер Лайен неплатен отпуск по лични причини.

"Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен даде неплатен отпуск на комисар Габриел, за да може тя да участва във формирането на ново правителство в България. През този период на неплатен отпуск нейните ресори ще бъдат поети от изпълнителния зам.-председател Вестагер и от зам.-председателя на ЕК Схинас, които наблюдават нейното потфолио. Съгласно нашите вътрешни институционални задължения и сътрудничество ЕК ще информира и Европейския парламент и Съвета за тази ситуация", каза Дана Спинант - говорител на ЕК.

Мария Габриел остава еврокомисар, докато тече процедурата. Тя може да се върне в Еврокомисията, когато реши да прекрати отпуска си. Засега в Брюксел се въздържат от коментар какво ще стане, ако тя успее да създаде правителство в България.

Лидерът на ЕНП Манфред Вебер приветства номинирането на Габриел за премиер. Според него тя има опита и международния авторитет да преодолее политическия застой в София. Той изрази пълна подкрепа за ГЕРБ и СДС, които членуват в ЕНП и които според него поставят интересите на страната на първо място.

Манфред Вебер: Приветстваме номинацията на Мария Габриел за кандидат за премиер на България

Габриел получи поздравления и от външния министър на Италия Антонио Таяни, от премиера на Гърция Кириакос Мицотакис, от бившия еврокомисар и настоящ кмет на Лисабон Карлос Мудас и от бившия президент на Украйна Петро Порошенко.

"Най-добри пожелания на моята приятелка Мария Габриел, номинирана за министър-председател на България, основен европейски и атлантически партньор, с когото можем да посрещнем предизвикателствата на нашето време заедно. Добра работа!", написа Антонио Таяни, министър на външните работи на Италия.

"Приветствам новината за номинацията на Мария Габриел за министър-председател на България. Нейните опит и лидерски качества могат да бъдат фактор за преодоляването на политическия застой и България да продължи напред", написа Кириакос Мицотакис, премиер на Гърция.

"Мария е един от най-изключителните и блестящи политици от нейното поколение. Тя проявява грижа към хората и винаги се фокусира върху резултатите. Поздравления", написа Карлос Моедас, кмет на Лисабон.

"Приветствам решението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, наш партньор в политическото семейство на ЕНП и приятел на Украйна, да номинира Мария Габриел за кандидат за поста министър-председател на България. Нейният международен авторитет и силна подкрепа за Украйна са извън съмнение. Искрено ѝ желаем успех и очакваме да работим заедно в бъдеще", написа Петро Порошенко, президент на Украйна 2014-2019.

Българските евродепутати от групата на ГЕРБ също изразиха подкрепата си за кандидатурата на Мария Габриел за премиер.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борислав Димитров отговори на ПФК Ботев и даде няколко безплатни съвета на Зингаревич
Борислав Димитров отговори на ПФК Ботев и даде няколко безплатни съвета на Зингаревич
Весела Лечева се срещна с президента на Международния съюз по модерен петобой Клаус Шорман
Весела Лечева се срещна с президента на Международния съюз по модерен петобой Клаус Шорман