НОВИНИ

Христиан Пендиков получи българско гражданство

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
15:38, 10.05.2023 (обновена)
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Пребитият секретар на клуб "Цар Борис Трети" в Охрид Христиан Пендиков получи българско гражданство. Документите му бяха връчени от вицепрезидента Илияна Йотова.

Тя коментира и забраната на Скопие в страната да влязат евродепутатът Андрей Ковачев и още четирима българи за тържественото отбелязване на 6 май в Ново село.

Жестоко пребитият на 19 януари Христиан Пендиков официално е български гражданин от днес. Момчето все още се възстановява, но продължава да получава заплахи за живота си.

"В Македония има още много македонски българи, които се борят за нашата кауза и те са на първите редове. Те трябва да получат защита, те са в по-голям риск от мен, те са ежедневно в Северна Македония", каза Христиан Пендиков.

Вицепрезидентът Илияна Йотова посочи Христиан вече е под защитата на България.

"За мен днес е чест и съм горда, че мога да връча български документ на един смел млад човек с много кураж, който въпреки насилието остана верен на българското си име и произход, на българската си идентичност. Ние настояваме РСМ да изпълняват всички поети ангажименти, както ги изпълняваме и ние. Това е най-краткият път към европейското членство на РСМ", каза Илияна Йотова.

Между 500 и 600 македонци получават българско гражданство на месец, отчете още Йотова. Пендиков, вече българин, планира да учи тук.

"Планирам да запиша университет тук, да го завърша и след това да се върна в Македония, че ние трябва да се борим там за българите да живеят в Македония", каза той.

Като поредна брутална и безскрупулна демонстрация вицепрезидентът определи случая със забраната на евродепутата Андрей Ковачев и още четирима българи да влязат в Северна Македония.

МВнР ще информира всички наши партньори за безпрецедентния акт с недопускането на българи в РСМ

"До този момент не сме получили задоволителен отговор от страна на северномакедонските власти кое е наложило забраната, какви са тези черни списъци, в които попада българският евродепутат. Считам, че този път това е провокация не само към България, но и към Европейския съюз", каза Илияна Йотова.

По думите на Йотова България изпълнява стриктно ангажиментите си към Скопие, което не се случва от страна на югозападната ни съседка.

Снимки: БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Самуил Донков е 19-и, Антоанета Костадинова зае 20-о място на Световната купа в Баку
Самуил Донков е 19-и, Антоанета Костадинова зае 20-о място на Световната купа в Баку
С голямо мнозинство ЕП одобри въвеждането в ЕС на Истанбулската конвенция
С голямо мнозинство ЕП одобри въвеждането в ЕС на Истанбулската конвенция