НОВИНИ

МВР и прокуратурата с взаимни обвинения заради купуване на гласове

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:00, 05.07.2021 (обновена)
Чете се за: 04:22 мин.
Избори 2023
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

МВР с нови разкрития за схеми с купуване на гласове. На празника на Министерството на вътрешните работи служебният министър Бойко Рашков обяви, че при полицейска операция в Хасковско са задържани трима мъже, у които са открити списъци с имената на 28 000 избиратели.

Рашков каза, че прокуратурата се опитва да омаловажава постиженията на МВР по линия на опитите за купуване на гласове. Това пък предизвика прокуратурата да му отговори.

Ежедневно МВР получава много сигнали за подготвяне на злоупотреби с вота. За случая с обемните списъци стана ясно, че те са открити в пристройка в двора на бащата на двама от задържаните. При обиските са открити и други доказателства.

От думите на вътрешния министър стана ясно, че разследването е установило за коя партия са били предназначени гласовете от списъците.

Той не спести и критики към прокуратурата за взаимодействието на двете институции в борбата с купуването на гласове.

Задържаха трима за купуване на гласове, имали списъци с 28 000 избиратели

Двама братя и синът на единия от тях са задържаните в Хасковско. В тях са открити списъци с над 900 страници с хиляди имена на гласоподаватели и номера на изборни секции. В дома на единия от тях са намерени и пари - 83 банкноти от по 50 евро. Вътрешният министър заяви, че задържаните са свързани с определена партия.

“По първоначални данни това са избирателите на ПП ГЕРБ. 28 000 избиратели, които са по първоначални данни използвани в предходните избори на 4 април и е подготвяно тяхното използване и за изборите, които сега предстоят в неделя”, заяви Бойко Рашков.

От партията отговориха на казаното от вътрешния министър.

“Това е предизборна груба манипулация на предизборния щаб на Румен Радев в лицето на служебния кабинет. Време е Бойко Рашков да спре да разказва и да започне да доказва твърденията си”, посочват от ГЕРБ.

Проверява се информация и за друга схема в Хасковско - за манипулации с хартиените бюлетини на подвижните секции.

“Лицата се регистрират за подвижна избирателна секция като трудноподвижни лица. Говорим за над 600 човека. Различни хора са, но някои от решенията са примерно за високо кръвно, да кажем диабет - нещо, което не прави трудноподвижно лицето”, заяви Станимир Станев, директор на Главна дирекция “Национална полиция”.

Министърът съобщи и за случай от Пловдив, където са открити тефтери с данни на гласоподаватели и пари. Бойко Рашков критикува прокуратурата, че омаловажава успехите на полицията в борбата с купуването на гласове.

Задържаха още двама души след акцията в пловдивския квартал "Столипиново"

“Най-лошото е, че при нас пристигна информация, че тези указания да се постъпва по този начин идват от най-високо място. Засега ще кажа от прокуратурата, в което аз донякъде се съмнявам, защото по-високото място е от друго място”, заяви Бойко Рашков.

Прокуратурата също отговори на критиките, декларирайки воля за взаимодействие с всички институции, имащи отношение към противодействието и разкриването на престъпления.

“Прокуратурата на Република България, като част от съдебната власт, има основна роля в утвърждаването на върховенството на закона. Опитите на представители на политическите среди у нас да застрашават нейната независимост чрез указване на натиск, представлява недопустима намеса в осъществяване на конституционно определените правомощия на магистратите”, посочват от Прокуратурата.

Според Бойко Рашков има сигнали, че на места в страната говорители на полицейски дирекции получили указания от прокурори да не разпространяват данни за пресечените порочни практики.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По пътя към ЕС: Какви са шансовете за стартиране на преговорите с РСМ до края на годината?
По пътя към ЕС: Какви са шансовете за стартиране на преговорите с РСМ до края на годината?
Иван Гешев: Прокуратурата е предприела действия за спазване на закона в изборния ден
Иван Гешев: Прокуратурата е предприела действия за спазване на закона в изборния ден