НОВИНИ

Какво пожелаха политиците за Курбан Байрам?

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
08:18, 16.06.2024 (обновена)
Чете се за: 03:07 мин.
По света
Слушай новината

Днес мюсюлманите отбелязват Курбан Байрам. Празникът тази година се отбелязва между 16 - 19 юни, празнува се в продължение на четири дни. Мюсюлманският календар следва лунните цикли и затова празникът няма постоянна дата и всяка година се измества напред с 10 дни спрямо предходната.

снимка: БТА

Председателят на ДПС Делян Пеевски отправи поздрав към мюсюлманската общност.

"Честитя ви този голям празник и ви желая здраве, благодат и просперитет във всички начинания. В тези дни, които символизират помирението и опрощението, желая мир и разбирателство на всички вас и вашите семейства. Честит Курбан Байрам!", допълва Пеевски.

Президентът Румен Радев поздравява мюсюлманската общност в България по случай празника Курбан Байрам. В пожеланията си държавният глава подчертава, че духовното възвисяване, смирението и опрощението вървят ръка за ръка с добротата и състраданието и укрепват моралните устои на нацията ни, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Кметът на София Васил Терзиев също поздрави мюсюлманската общност в България по случай празника Курбан байрам.Той им пожела здраве и благополучие.

"Нека домовете ви бъдат изпълнени с топлина и радост", каза още Васил Терзиев.

По думите му за мюсюлманите този ден е символ на обединението, споделянето и опрощението. Кметът на София изрази убеждение, че заедно можем да продължим да изграждаме по-добро общество, изпълнено с уважение, любов, мир и разбирателство.

Бойко Борисов поздрави за празника така:

"Честит Курбан байрам на всички приятели мюсюлмани! И както учи празникът - нека да продължим всички в България да си помагаме и да живеем в разбирателство, без значение от каква религия и етнос сме".

И Димитър Главчев се включи в поздравленията със своя публикация във Фейсбук:

"Поздравявам българските мюсюлмани по случай големия празник Курбан Байрам и отправям пожелания за здраве и благополучие. Нека милосърдието, опрощението и взаимната подкрепа, които съпътстват празника, да подхранват всеки ден разбирателството и толерантността, с които България е за пример".

Кирил Петков също отправи послание в социалната мрежа.

"По време на кампанията срещнах много нови приятели в Одрин, Бурса и Истанбул. И на тях, и на всички мюсюлмани, които живеят в България пожелавам Честит Курбан Байрам! Нека празникът донесе благоденствие, радост и топлина в домовете ви".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лудогорец привлече нов полузащитник
Лудогорец привлече нов полузащитник
Топи се ледената пързалка във Варна, как ще тренират децата?
Топи се ледената пързалка във Варна, как ще тренират децата?