НОВИНИ

На 74-годишна възраст почина треньорът по лека атлетика Георги Димитров

Георги Димитров
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
14:01, 25.12.2022
Чете се за: 02:37 мин.
Спорт
Слушай новината

Един от най-великите треньори в историята на българската лека атлетика Георги Димитров е напуснал този свят на 74-годишна възраст, съобщава сайтът за лека атлетика и спорт на Александър Вангелов.

Димитров е роден на 5 май 1948 година в Бойчиновци, област Монтана. Той е бивш състезател в хвърлянето на копие и през 70-те години на миналия век стартира работа като треньор, която носи едни от най-значимите успехи в историята на родната лека атлетика.

Най-голямото постижение в треньорската кариера на Димитров е олимпийската титла на 100 метра с препятствия на Йорданка Донкова през 1988 г. в Сеул, Южна Корея. Донкова поставя и световен рекорд в дисциплината - 12.21 секунди, който е втори във вечната световна ранглиста след постижението на планетата на Кендра Харисън от 2016 г. Рекордът на българката оцеля 28 години.

Под ръководството на Димитров Гинка Загорчева поставя световен рекорд на 100 метра с препятствия и триумфира със световната титла, а заедно с Донкова правят дисциплината "българска" благодарение на многобройните си успехи и постижения.

Димитров работи с всички дисциплини в леката атлетика. Съпругата му Валентина печели световна университетска титла на седмобой през 1977 г. Ваня Стамболова е европейска шампионка на 400 метра през 2006 и една от най-силните в света на тази дисциплина, както и на 400 метра с препятствия и 800 метра.

Венелина Венева-Матеева е вицешампионка на Европа в скока на височина през 2006 г. под ръководството на Димитров. Десетки са класните атлети, постигали рекорди и завоювали медали благодарение на тренировъчната система на Димитров, а той предава опита си и в чужбина. В последните години наставникът работеше с малки деца в пловдивския клуб "Енерджи".

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Семейството на Пеле посрещна Коледа с него в болницата в Сао Пауло
Семейството на Пеле посрещна Коледа с него в болницата в Сао Пауло
Екипът на БНТ ви пожелава весели празници на жестомимичен език
Екипът на БНТ ви пожелава весели празници на жестомимичен език