НОВИНИ

На 99 години почина художникът Любен Зидаров

bnt avatar logo
от БНТ
12:39, 04.01.2023
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

На 3 януари 2023 г., малко преди да навърши 100 години, почина художникът Любен Зидаров. Разделяме се с една от най-ярките личности в областта на българското изкуство през изминалото столетие, съобщиха от Съюза на българските художници.

Любен Зидаров оставя забележително творчество в областта на илюстрацията и живописта, формирало вкуса на няколко поколения. Активен художник до последните си дни, той ни вдъхновяваше с нестихващия си порив да твори и експериментира, с оптимизма и финото си чувство за хумор.

Любен Зидаров е дълбоко свързан със Съюза на българските художници през годините – председател на Творческия фонд през 1980-те години, от 1996 до 1999 е председател на СБХ.

Роден във Велико Търново през 1923 г., завършва живопис при проф. Илия Петров през 1948, но още като ученик рисува многобройни илюстрации и комикси за различни вестници и списания. През 1950 – 1970 рисува за детските издания вестник „Септемврийче“ и списание „Славейче“, главен художник е на издателство „Народна младеж“ (1967 – 1970).

Сред най-значимите му илюстрации са „Приказки на Шехеразада“, „Български народни приказки“, „Островът на съкровищата“ на Робърт Луис Стивънсън, „Подир сенките на облаците“ на Пейо Яворов, „Морското вълче“ на Майн Рид, „Том Сойер“ на Марк Твен, „Приказки“ на Ханс Кристиан Андерсен, „Приказки от цял свят“ на Николай Райнов.

Вълшебното огледало на Любен Зидаров

За творчеството си Любен Зидаров е удостоен с държавното звание Народен художник. Носител на различни награди: сребърен медал (1959) и златен медал (1965) от Международната изложба на книгата в Лайпциг, награда на ДКМС за изкуство и култура (1970), наградата „Борис Ангелушев“ на СБХ за илюстрация (1976), както и орден „Кирил и Методий“ – I степен през 1963. През 2014 е удостоен с голямата награда на Столична община за цялостно творчество и специален принос в областта на културата. През 2016 получава отличието „Златен век“ на Министерство на културата.

През 2022 г. е удостоен със званието Доктор хонорис кауза на Художествената академия в София.

Поклон пред светлата му памет!

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НОИ: Без промяна остава сумата за закупуване на осигурителен стаж
НОИ: Без промяна остава сумата за закупуване на осигурителен стаж
ЦСКА осъществи два изходящи трансфера
ЦСКА осъществи два изходящи трансфера