На Великден в Банско играят ломада от 1910 година

от БНТ
16:37, 02.05.2021
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

На Великден в Банско се изпълнява древната игра ломада. В нея участват само мъже. Всеки от тях избира плосък камък, наречен плюсчия, хвърля го, а целта е да достигне колкото е възможно по-близо до забито в земята колче, като също така измести от терена камъка на противника. Преди години играта се е изпълнявала на няколко места в страната, но днес единствено в Банско са запазили традицията жива.

Легендата разказва, че играта ломада е измислена от римските войници, които трябвало да охраняват тялото на Исус Христос.

"За да не го откраднат и да кажат после, че е възкръснал, те поставят тези постове и за да не заспят самите войници започват да играят тази игра ломада, наречена "божествена игра", обясни Александър Чакъров.

В Банско ломада се играе от 1910 г., след като Митър Калайджиев я е показал на свои съграждани. Все още мъжете от рода му продължават да се състезават и хвърлят камъни на Великден.

"Някъде от Силистренско е бил и е видял тази игра и я е пренесъл тук. Искам да поддържам традицията, която е донесена от прадядо ми. Това е най-важното за мен", заяви Костадин Калайджиев.

17-годишният Диян Калайджиев бе най-младият сред играчите днес.

"Трябва да си готов да уцелиш с точност. Камъкът е тежък колкото си го избереш, съответно и според силите ти, за да може най-точно да уцелиш колчето, което е в края", обясни Диян Калайджиев.

А камъкът на всеки състезател трябва да тежи най-малко 5 килограма. Всеки, който иска, може да играе ломада, има само едно условие - да е вярващ. Защото играчите казват, че вярата дава сила и е имало случаи когато най-слабият физически накрая е бил победител.

Репортаж: Йорданка Бакалска и Анатоли Костов

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
На 1 юли отпада роумингът между страните от Западните Балкани
На 1 юли отпада роумингът между страните от Западните Балкани
ЕС изрази загриженост от нарастващия натиск над журналистите
ЕС изрази загриженост от нарастващия натиск над журналистите