Как посрещнаха Великден в Русия, Кипър и Полша

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
15:52, 02.05.2021
Чете се за: 01:35 мин.
По света
Слушай новината

Папа Франциск поздрави православните християни за Възкресение по време на неделната си проповед. Заради вечерния час в Гърция среднощната служба беше отслужена в 21 часа.

В Русия патрирах Кирил отслужи възкресната литургия в храма "Христос Спасител".

Над 1 милион и 600 000 души са участвали в пасхалните служби срещу 2-ри май в Русия в съответствие с епидемиологичната обстановка. Президентът Владимир Путин присъства на литургията в храма "Христос Спасител".

"Възкресение дарява надежда, че пандемията ще свърши като остави на хората важни житейски уроци", каза в обръщението си към вярващите патриархът на Москва и цяла Русия Кирил.

Православните кипърски гърци също се поздравиха с Възкресение Христово в условията на пандемия.

В страната е в сила карантина заради нарастване на случаите на коронавирус миналия месец. Тазгодишният Великден на острова се празнува без процесии и с ограничен брой хора на службите.

Възкресни литургии се отслужиха и в православните храмове в Полша. Според официалната статистика, православните поляци са около 200 000, но според православната църква те са много повече. По-голямата част от тях живеят в източна и североизточна Полша, най-вече в района на Бялисток.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
ЕС изрази загриженост от нарастващия натиск над журналистите
ЕС изрази загриженост от нарастващия натиск над журналистите
ЕК призова страните членки да следят отпадните води за COVID-19
ЕК призова страните членки да следят отпадните води за COVID-19