НОВИНИ

Дебатите в НС по вота на недоверие към правителството

Милена Кирова
от Милена Кирова
09:00, 21.06.2022 (обновена)
17313
Чете се за: 26:52 мин.
У нас
Слушай новината

Ключов ден в политическия живот на страната. Шест месеца след като "Продължаваме промяната" спечели изборите и създаде коалиционен кабинет заедно с БСП, "Демократична България" и "Има такъв народ", в Народното събрание се обсъжда вот на недоверие към правителството. Той беше внесен от ГЕРБ заради провал във финансовата и икономическата политика на страната.

Как някои от министрите в кабинета коментираха политическата ситуация у нас преди дебата за вота за недоверие, вижте тук:

Какво казаха депутатите преди решаващия дебат, вижте в прякото включване на Николай Минков:

Заседанието на парламента започна с призив от председателстващия Мирослав Иванов, който по-късно беше нарушен от вицепремиера Асен Василев.

"Днешния ден ще предопредели посоката, в която ще се насочи страната ни. Призовавам да дадем добър пример като покажем, че демокрацията е жива. Нека проявим взаимно уважение, нека аргументите победят политиканстването. Нека покажем, че има достойни и почтени хора. Моля всеки да се разграничи от език на омразата и физически контакти и сблъсъци. Днес ще прилагаме правилника на неговата строгост", каза при откриване на заседанието председателстващият Мирослав Иванов.

Асен Василев към опозицията: Вашата философия е "да го духат бедните"

От “Има такъв народ” изтъкнаха, че по темата Северна Македония налице е национално предателство. Предателство имало от отцепилите се.

Станислав Балабанов каза:

"Да променяш, да реформираш, да се бориш с корупцията, са все качества, които трябва да бъдат подплатени с дела. Илюзия за промяна, която носи разочарования. Докато отсреща крещят, че съм и сме част от мафията, трябва да защитят собствената си теза. Всеки от нас е изпратен, за да служи на обществото. Напоследък като говорим свободно сме мафиоти. От вчера и президентът е част от мафията. И той е ГЕРБ и ДПС. Защо ли? Защото е свободен и говори истината. Защото грозната истина не се харесва на Кирил Петков. Зад това е скрито безхаберието на тези, които щеше да променят. Кой обслужва мафията - независимия народен представител Георги Георгиев.

Потъналите 9 милиарда, изхарчени за 9 дни. Назначението на върха на властта - факт. Господин Никола Минчев не е председател на НС, не защото не е уважаван в кулоарите, а защото не спазва закона. Той се опита да вкара в престъпление външния министър.

Северна Македония - доказателствата за национално предателство са на лице. Защо е френско предложението, защо не и белгийско или италианско? Къде е българското предложение? Какво казват - вие пуснете Северна Македония, пък ние ще ви обещаем. Вие пуснете Македония, пък ще се разберем. За вас не съществува македонски език, пък за нас съществува. Това, че имате рамкова позиция, декларация - какво значение има. Приемете нашето предложение - френското! Стотиците хиляди жертви, които сме дали заради Северна Македония дали заслужават? Беше дадено доверие на шестима души, които стоят на последния ред в залата. Вече са почтени, нищо, че ги разиграха на борсата. Тези на последния ред не предадоха мен, нито Тошко Йорданов, нито Ива Митева, те предадоха България. Затова на базата на фактите, аз изводите съм си ги направил и затова не съм част от тази коалиция. Няма нищо по-велико от усещането, когато съм на страната на истината".

Като мотиви за вота в секторите финанси и политика от ГЕРБ изтъкнаха, че народът обеднява бързо от инфлацията. И предупредиха, че се поставя под риск датата за влизане в еврозоната.

"Tова правителство заслужава да получи вот на недоверие за цялостната му политика, ние решихме да акцентираме върху финансова-икономическата политика, защото рефлектира върху всички сектори. Огромен и заробващ държавен дълг, вносът нараства спрямо износа. България заема най-високо място по инфлация и четвърто място в ЕС. Обедняваме бързо от инфлацията. Поставя се под риск датата за влизане в еврозоната - 1 януари 2024. България липсва от карата на инвестиционните интереси", заяви Кирил Ананиев, ГЕРБ- СДС.

Финансовият министър контрира.

"Износът расте и то не заради вашата опорка, че е заради износа на оръжия, а във всички сфери на икономиката. Дългът е намален. Ако дългът в момента е заробващ, значи вие сте заробили държавата. Вашата философия е "да го духат бедните"", каза Асен Василев.

"Моля, тази реплика да не се повтаря в залата", предупреди Мирослав Иванов.

Цончо Ганев от "Възраждане" каза: "Ако, аз кажа "да го духат бедните", ще ме изгоните".

Премиерът Петков изтъкна всички успехи на кабинета по сектори.

"Увеличихме минималната заплата, подкрепихме семействата, безплатни детски градини. За пенсионерите увеличихме пенсиите, това е безпрецедентно увеличение, което не се е случвало 13 години. Днешният вот е базиран на други наши резултати. Това правителство няма да позволи да се краде", каза Петков.

Той се обърна към всички депутатите и особено към тези от "Има такъв народ": "Вие сте влезли с чисти идеали. Вие сте тези, от които зависят 7 милиона българи, призовавам ви да се сетите за своите избиратели. Там няма нито Трифонов, нито Борисов, нито Митрофанова. Вика тази клетва ви води във вашето решение в утрешния ден".

Кирил Петков в НС: Това правителство няма да позволи да се краде

Не липсваше напрежение и между "Има такъв народ" и отцепилите се от партията.

Независимият депутат Иво Атанасов се обърна към Тошко Йорданов: "С теб не разговарям. Господин Каримански не е обсъждан в група. Господин Караджов диктуваше парите за регионалното министерство. Тошко Йорданов каза: Любо отивате на съвет и ако парите не се дадат на нашите министри сваляме правителството. Така ли беше?"

Тошко Йорданов: Не съм казал затова сваляме правителството. Казах, че тоя бюджет ще мине трудно.

"Защо вие и ИТН си правите публично харакири пред българския народ? За да има повече публични инвеститори най-важно е да има доверие. Това, че съпротивата от ИТН на антикорупционното законодателство е ваша за обяснение. Съпротивата за влизането на България в еврото е следващият въпрос. Вие трябва да отговаряте", каза министърът на иновациите Даниел Лорер.

Инвеститори у нас са обявени за над 400 милиона лева. Българската агенция за инвестиции я заварихме в окаяно състояние, в момента работи по възможности за инвестиции по 1,4 милиарда. През периода януари-април преките инвестиции са тройно по-големи. Вие управлявахте комфортно и така и не стигнахте нивата на Румъния. Ковидкризата и войната създадоха безпрецедентна ситуация и въпреки това, ние успяхме да постигнем 4 % растеж, допълни министър Лорер.

Деница Сачева от ГЕРБ-СДС попита:"Защо една страна, която е във война има по-ниска инфлация на храните от България. Инфлацията върху храните у нас е над 22,7 %".

"Използвате аргумента за високата инфлация и това е основателно, но тя е по-ниска от страни-членки на еврозоната. Нашата инфлация е в рамките на 14-15% и се очаква да намалее", каза Румен Гечев от БСП.

Александър Иванов от ГЕРБ-СДС каза: "Българските граждани усещат инфлационния натиск в магазина. Който отиде да зареди колата, ще му пишат фактура".

Асен Василев отговори: "Вие казвате, дайте да не вземаме европейски пари, защото това ще наруши 40% на преразпределяне. Усещат я инфлацията в магазина. Предлагаме като плащат по-малко данъци като младите семейства и пенсионерите, за да могат да си купуват. Ние искаме да вдигнем пенсиите трайно и завинаги. Вие искате да ги вдигнете тази година и догодина, ако решите. Искате пенсионерите да зависят от благоволението на вашата партия, ако се върне на власт, недай Боже".

Министри и депутати защитиха финансовата и икономическа политика на кабинета.

Владислав Панев, ДБ: Дефицитът може да се предотврати от новото мнозинство, ако се спре увеличението на пенсиите и се спрат парите за пътищата.

Румен Гечев, БСП: Използвате аргумента за високата инфлация и това е основателно, но тя е по-ниска от страни-членки на еврозоната. Нашата инфлация е в рамките на 14-15% и се очаква да намалее.

Министрите дадоха отчет по министерства:

Министърът на образованието Николай Денков заяви: "От първи април 2022 г. средната учителска заплата е 1958 лева. Детските градини са без такси. Увеличение на националните програми за образование с 90 милиона лева. Приехме нови 20 научни програми. Приехме закон за деполитизация на образователната система. В плана за възстановяване - 1,7 милиарда лева за образование".

Последваха словесни престрелки между премиера Кирил Петков и председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов.

Ние отношението към това правителство го изразихме още преди вота на недоверие на ГЕРБ, за да спрете да ни свързвате като коалиция с тях. Нашият вот на недоверие е по две точки - лоша финансова политика и нарушение на договора за Северна Македония. Нашето оттегляне на доверието е заради двама човека - Кирил Петков и Асен Василев. Кирил Петков работеше с ятото си съветнички по въпроса със Северна Македония. Всякакви други твърдения са просто глупости, каза Тошко Йорданов.

Вече е 3 часа. Какви аргументи чух: искате да свалите това правителство, защото сме повишили пенсиите, защото било проинфлационно. Защото искаме да дадем пари за лекарите. Защото 13 милиарда били дошли, но закъснели, отговори премиерът Петков. Красимир Вълчев знае, че тази инфлация е привнесена. Господин Ананиев съжалявам за икономическия срив с ръст 4 %. Това с Македония го чухме 1 800 пъти. Искахте в една тъмна стая от МРРБ - е, не ви се получи.

Истинската причина за този вот на недоверие са 4 човека: Борисов се страхува, че правосъдието ще дойде. Пееевски се страхува, че неговите фирми до него няма да стигнат тези пари, госпожа Митрофанова не е страшна, понякога може да не я слушате за всичко. Утре от вас зависи. Не разрешавайте българската политика и накъде тръгва тази държава да зависи от четири есемеса на 4 човека, които не са в тази зала, каза Петков.

Не съм казал, че ще падне правителството заради бюджета. И да ми сочиш с пръстенца, няма смисъл, отговори Йорданов, сочейки към депутата Настимир Ананиев.

Пропуснах от кого ще е четвъртия есемес - от Слави Трифонов, каза премиерът.

Дебатът продължи с изказване на депутата от ГЕРБ Тома Биков:

Господин премиер, то правосъдието дойде. Българският съд обяви, че ареста изпълнен от тоя комунист до вас е незаконен и неграмотен. Вашето правителство може да остане като парадокс и анекдот.

Спомням си една ваша книга карикатура на диктатор за господин Борисов. Как станахте карикатура на този диктатор, господин Биков, попита Асен Василев - вицепремиер.

Председателят на НС Мирослав Иванов призовава да се спрат обидите.

Какъв съм станал - това не е ваша работа. Започнах да симпатизирам на Борисов по времето на Орешарски. Тогава разбрах, че голямата промяна стига до крах, отговори Биков.

Господин Биков, не се опитвайте да обясните своите трансформации с БСП, защото същата година Борисов предложи голяма коалиция на БСП. БСП не ви е виновна, БСП я търсихте за управление, но това няма как да стане, отговори Георги Свиленски- БСП.

В къщата на Слави не се говори за сешоар, в къщата на премиера не се говори за конституция, а в къщата на БСП не се говори за управление, каза Любен Дилов - ГЕРБ.

Регионалният министър в оставка Гроздан Караджов заяви, че двойният стандарт е сложил прът в колелото на коалицията. И направи разбивка на обществените поръчки - цена спрямо качество по министерства.

Заради лъжи от министър-председателя за всяко ваше твърдение си нося папка с документи. Вие от ПП сте висока класа, ние нисшата, като Хитлер и Гьобелс е положението, каза Гроздан Караджов.

Знаете ли как това правителство може да бъде най-стабилното. Плащаме 3 милиарда на господин Караджов с неговите 40% в скритата стая в МРРБ. Тошко Йорданов забравя за Македония. Борисов звъни и ние му казваме добре, няма да ви разследваме, отговори Кирил Петков.

От ДПС настояха за забележка към премиера.

Когато клетвопрестъпника и нарушител на Конституцията реди лъжи, му направете забележка. Темата "Магнитски" е любопитна. Господин Пеевски си води делата в Америка. Но да му напомня на лъжеца, че е подписвал документи за Пеевски. Мястото на тая тема е за прокуратурата. Те сами се обвиняват за корупция, каза Мустафа Карадайъ- председател на ДПС.

"Имаме открито въпроси, като ръста на цените, обедняването, неравенствата, намаляване на покупателната способност и втория - справедливостта". Това заяви вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова.

Тя припомни, че правителството е предприело мерки за овладяване на цените и срещу обедняването. Нинова визира намаляването на акцизите на някои храни, както и помощите за горивата.

По думите ѝ коалиционните партньори в правителството са удовлетворени по темата доходи, бедност и неравенство.

"Мерките на правителството са 20 милиарда лева през април и още 2 млрд. сега са истинското социално лице на този кабинет. 6 години се борим за безплатни детски градини и най-накрая само за 6 месеца имаме безплатни детски градини. Ние сме доволни, защото битката ни за увеличаване на майчинството и за втората година за отглеждане на дете е факт. 10 години се борим - за 6 месеца е факт. Битката ни за преизчисляване на пенсиите само за 6 месеца е факт", допълни Корнелия Нинова.

Тя посочи като плюс на кабинета 4% растеж за първото тримесечие, благодарение на подкрепата на кабинета за бизнеса и усилията на бизнеса да запази работните места.

"4% растеж, рекорден износ и индустриална активност, това са част от постиженията на това правителство само за 6 месеца", заяви по време на дебата за вот на недоверие министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.

"Няма Народно събрание, няма законодателни промени, няма 13 милиарда лева в българската икономика. Това, което искаме да отчетем за тези 6 месеца. Министерството на иновациите беше създадено да стимулираме икономическия растеж и конкурентоспособността. Знаем, че наследството от колегите от дясно през последните 12 години е трайно последно място в Европа - това, което изпрати децата ни и родителите ни в чужбина. 2 млн. души, толкова ни липсват. За да променим тази тъжна ситуация е необходима страшно много работа. Не 6 месеца, а много повече няма да ни стигнат. Ние сме убедени и готови да го направим. В тези месеци се концентрирахме върху привличане на инвестиции, иновативни, за да има добавена стойност", каза още Лорер и даде за пример завод за медицински роботи край Пловдив.

Той обясни, че инвестициите се случват бавно и трудно заради наследството от ГЕРБ.

"Инвеститорите какво ни казват на среща с нас? Ние не вярвахме на българската държава, на институциите ви. Не знаем какво ще ни поискат, ще ни дадат ли разрешителни и колко ще ни струват, колко пъти ще го платим. Когато няма доверие в държавните институции, бизнесът не върви, инвестициите не се случват по международните стандарти. Затова сме последни във всички класации", добави Лорер.

"Какво направихме, за да обърнем тази тъжна статистика. Банката за развитие - не на многомилионните заеми. Тя се фокусира върху малкия и среден бизнес. Това е нейната мисия, вменена от законодателя. Тя вече е на печалба от 19 милиона и ще бъде първата у нас, която ще въведе изцяло дигитално обслужване за бизнеса. По оперативните програми вече 1000 компании кандидатстваха за енергийна ефективност - програма за 100 млн.лв. По Плана за възстановяване и устойчивост - финализирахме го с личната подкрепа на Урсула фон дер Лайен. Този план започва с програмата за технологична модернизация още 260 млн. лв. за българските фирми, с които може да имат по-дори машини. Факт е първият български еднорог. Стартъпите. Имаме 170 стартиращи компании, финансирани от Фонда на фондовете. Имаме 100 млн. лв. гаранционен инструмент към търговските банки, който ще създаде кредитен портфейл от 250 милиона заем и без обезпечение. Това свършихме за 6 месеца", каза още Даниел Лорер.

Министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков също излезе на трибуната, за да обяви постигнатото през изминалите шест месе.а

"Справихме се с бомбата в пенсионната система и не оставихме нито един пенсионер с по-ниска пенсия след отпадането на 120 лв. популистка ковид добавка на ГЕРБ и ДПС. Осигурихме средствата да влязат като увеличение на пенсиите с 12,8 % от декември 2021 г и продължихме да осъвременяваме пенисите и през следващата година".

Той посочи, че кабинетът е вдигнал социалната пенсия за старост, както и съотношението между инвалидната спрямо социалната пенсия, като по този начин над 2 милиона души са увеличили доходите си .

"Подготвихме добър бюджет, от който 20% са за социални разходи и плащания. Увеличение с 349 млн. лв. за социални разходи, обезщетения и помощи, социално подпомагане и т.н. С 39,8% се вдигнаха средствата за хората с увреждания. Подкрепата за пазара на труда се увеличи с над 50 млн. лв. За по-малко от 4 месеца реализирахме това, което българите се бориха над 10 години при управлението на ГЕРБ увеличение на минималната работна заплата на над 390 хиляди българи. Увеличи се майчинството от 380 лв. при ГЕРБ на над 700 лв. или 87% увеличение за 80 хиляди майки. Увеличи се от 12 на 18 лв. дневното обезщетение за безработица", добави Гьоков.

За мен беше чест да работя с този екип на правителството, заяви министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова по време на дебатите по вота на недоверие към правителството.

Още от първите дни трябваше да се справяме с нерешените от години проблеми и отдавна отлагани реформи в резултат на дисбаланси в системата. 6 месеца са кратък срок за провеждане на дълго отлаганите реформи , но са достатъчни за залагане на основите на промяната, каза още Сербезова.

Искам да се обърна не само към депутатите, но и към гражданите, които ни гледат в момента. Защо правителството трябва да продължи да работи. Първата промяна, която направихме бе по отношение справяне с поредната вълна на Ковид. Въпреки че през април извънредната епидемична обстановка беше отменена, помислихме с месеци напред. Подготвихме промени, които парламентът одобри, даващи възможност министърът на здравеопазването да въвежда противоепидемични мерки при нужда. Моят екип се зае България най-после да има своя национална кампания за ползите от ваксинацията, като ни отне 2 месеца. Бяхме наясно, че хората са уморени и не вярват на институциите и авторитетите. Ние не се отказахме. Сериозно предизвикателство за страната бе и бежанската вълна от Украйна. За кратко време успяхме да организирахме набиране и изпращане на медицински изделия към Украйна, подготвихме и внесохме нужните за целта законодателни промени. За 6 месеца наваксахме изоставане в сферата на дигитализацията на здравеопазването. Предстои да се въведат много електронни услуги като имунизациите, а от 1ви август въвеждаме електронна хоспитализация. Тази система ще ни помогне да забравим обикаляме от кабинет на кабинет с хартиени документи. Друг приоритет е извънболничната помощ. За нея договорихме увеличение с 31%, със 77% увеличихме броя на изследванията. Заплащанията на НЗОК за общопрактикуващите лекари за профилактични прегледи се увеличи с 40%, а на специалистите с 39%. Подобрихме детското и майчино здравеопазване, увеличихме заплащането на клиничните пътеки, каза още Сербезова.

Гласуването по вота може да бъде най-рано 24 часа след края на дебата. След продължилите 8 часа дебати, председателстващият НС Мирослав Иванов насрочи извънредното заседание за 22 юни от 19:10 ч.

Парламентарната математика засега сочи успех на опозиционния блок, с гласовете на ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" и "Има такъв народ", които напуснаха коалицията и заявиха, че ще гласуват срещу правителството на Кирил Петков.

Към момента гласовете в парламента за вота на недоверие са 125, което е достатъчно правителството да падне. 115 са гласовете в подкрепа на кабинета "Петков" заедно с отцепилите се депутати от ИТН, 6 гласа не достигат засега, за да се обърне вотът.

Вотовете на недоверие в най-новата ни история

При успех на вота ще се направи нов опит за формиране на кабинет в рамките на този парламент с мандат на "Продължаваме промяната". Ако не се състави правителство, вторият мандат за това ще получи ГЕРБ, а при неуспех и от тяхна страна, президентът връчва трети мандат на избрана от него политическа сила в Народното събрание.

В случай, че и тези процедури не успеят да излъчат кабинет, държавният глава разпуска парламента и насрочва дата за предсрочни избори.

Протести "За" и "Против" кабинета "Петков" се организират днес в София

По темата работи екип на "По света и у нас"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Гечев: Няма икономически аргументи за сваляне на правителството
Румен Гечев: Няма икономически аргументи за сваляне на правителството
В Банско очакват силен летен сезон
В Банско очакват силен летен сезон