Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Гърдев за френското предложение: Четвърти ден не можем да отворим документ, саботаж ли е това?

от БНТ
08:23, 21.06.2022
Чете се за: 02:52 мин.
Политика
Слушай новината

Френското предложение за Република Северна Македония е работен документ от Франция, която председателства Съвета и в него са взети под внимание различни предложения. Това не е български документ, за да може да бъде квалифициран като предателство или някакво отстъпление. Това заяви в "Денят започва" Димитър Гърдев, Международен секретар на "Има такъв народ".

Върху това предложение обаче трябва да се работи и е изключително важно да бъде разгледано в НС и МС, каза той.

Предложението е добро, ако бъде отработено. Да бъде разгледано във външна комисия и да бъде представено в парламента, призова Гърдев.

Има неща, по които има забележки - и към езика, и към това, че се използва терминът "малцинство", но те могат да бъдат изработени с позицията на България. Много е важно обаче какво представлява двустранният протокол между България и Северна Македония, категоричен е още Гърдев.

Той разкритикува решението на МС този документ да бъде изпратен директно в комисията по външна политика без да бъде обсъден в кабинета. Нарече "изключително странно" решението, след като документът е бил внесен от Външно министерство Външната комисия да "затвори в петък по този важен въпрос".

"Четвърти ден не можем да отворим документ, който е представен на българската държава. На какво се дължи? Някой да го обясни. Какво се прави? Саботаж? Не го казвам - но може би", каза той.

"България не може да бъде оставена в този момент без да разгледа нещо от изключителна важност. Днес е Съветът на ЕС, след два дни е конференцията Западни Балкани - ЕС, следва Европейски съвет, където ще бъде поставено това и ще се иска мнението на България", каза той.

Последен Съвет по общи въпроси за френското председателство

Гърдев смята, че напрежението от страна на президента е насочено само към управляващите.

"Неговата функция е да бъде равноотдалечен и от политическите процеси и партии, но да бъде основно ангажиран с две неща - външната политика и политиката по сигурност и отбрана, и той е ангажиран точно по тези въпроси", каза Гърдев.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
381 са новите случаи на коронавирус
381 са новите случаи на коронавирус
53 са неохраняемите плажове в Бургаско
53 са неохраняемите плажове в Бургаско