НОВИНИ

По-скъпи билети за градския транспорт в София?

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
23:18, 20.06.2022
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Министерството на финансите съветва Столичната община да увеличи билетите и картите за градския транспорт. Това е едно от условията, за да бъде отпусната безвъзмездна помощ от правителството в размер на 143 милиона лева, за стабилизиране на финансовото състояние на транспорта в София. Управляващите в общината обаче молят за помощ държавата, именно за да не се увеличават цените на билетите и картите и това не е вариант за тях.

Държавата ще отпусне исканата от общината помощ за градския транспорт на София, ако се извършат оптимизации - съкращения, реформи и обединяване на дружествата. За председателя на общинския съвет - това е прехвърляне на топката. Според него оптимизации се правят всеки месец, интервалите са увеличени на максимум, няма и линии, които да могат да бъдат съкратени.

В това писмо ни казват, да увеличим цената на билетите ,препоръчват ни социално поносимо увеличение, като ни казват, че така ще си увеличи приходите, това е несериозно. Поставят ни в параграф 22, или да спрем транспорт или да увеличим цената, каза Георги Георгиев, председател на СОС.

В писмото, изпратено от министерството на финансите се казва, че негативните последици от ковид кризата трябва вече да отшумяват. Нещо повече, в края на писмото пише, че правителството все пак има желание да дофинансира градския транспорт на София. Условието е реформи. 400 души вече са освободени. Наесен трябва да влезе в сила и новата тарифна политика - пътуване за време. Затова и мнозинството в общината е против увеличението.

Това, което следва, е разреждане на транспорта, намаляване на автобусите, повече чакане в жегите, допълни Георги Георгиев, председател на СОС.

Опозицията в градския парламент обаче подкрепя исканията на финансовото министерство.

Стратегическите документи на общината, които сама си е приела не се изпълняват и това са решение много преди да има ковид криза и криза с горивата, каза Борис Бонев, независим общински съветник.

Нещо, което може да се направи е да се обединят дружествата, в момента има пет различни дружества, които оперират и не говорят помежду си, каза Борислав Игнатов, общински съветник ДБ.

Агенцията за държавна финансова инспекция извършва проверка в столичния автотранспорт, за да се установи реалното състояние на дружеството и начините по които се изразходват средствата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опасно ветровито време днес
Опасно ветровито време днес
Не е имало дебат по българската позиция за РСМ на заседанието в Люксембург
Не е имало дебат по българската позиция за РСМ на заседанието в Люксембург