НОВИНИ

Продадоха за над 100 млн. долара нобеловия медал на руския журналист Дмитрий Муратов

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
07:22, 21.06.2022 (обновена)
Чете се за: 02:30 мин.
Още
Слушай новината

Нобеловият медал на руския журналист Дмитрий Муратов беше продаден за рекордните 103,5 милиона долара. Средствата са предназначени да децата- бежанци от Украйна.

Дмитрий Муратов, един от известните журналисти в Русия, от основателите на независимия вестник "Новая газета" реши да се раздели с нобеловата си награда. За да дари парите за украинските деца.

"Две-трети от децата на Украйна са принудени да напуснат домовете си. Ако ме попитате кога се е случвало това преди? Ще ви отговоря - Никога!", каза Муратов.

Заради разследванията си Муратов заедно с филипинската журналистика Мария Реса получи Нобеловата награда за мир миналата година.

"Никога повече няма да видя този медал. Но искам да видя бъдещето на хората, които ще бъдат облагодетелствани от него", каза той.

През 1993-та, Муратов с още няколко журналисти създават "Новая газета". От 2000-та година шестима души от вестника са убити, сред които и Анна Политковская.

"Продаването на този медал е важно за мен, защото аз съм руски гражданин, а Русия нахлу в Украйна. Чувствам отговорност за това, което моята страна и нейните граждани правят. Сигурен съм, че много руски граждани, подобно на нас, искат да направят нещо. Ние се опитваме да направим нещо", каза Муратов.

Той обяви, че ще дари още 500 хиляди долара за благотворителност.

"Надявам се, това да подейства като пример. Като флашмоб и други хора да започнат да даряват за украинските бежанци своите ценни вещи, своите наследствени ценности".

Самоличността на купувача на медала засега е неизвестна. Предишната най-висока сума, платена за Нобелов медал, беше около 5 милиона долара. На търг през 2014-та, един от откривателите на структурата на ДНК продаде наградата си, получена през 1962-ра година.

Връчиха Нобеловата награда за мир на журналистите Реса и Муратов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Втора седмица без резултат издирват 20-годишно момче
Втора седмица без резултат издирват 20-годишно момче
Падна световният рекорд на 100 метра гръб на шампионата в Будапеща
Падна световният рекорд на 100 метра гръб на шампионата в Будапеща