НОВИНИ

Над 1000 бегачи ще участват в деветото издание на Маратон "Стара Загора 2024"

В надпреварата ще се включат състезатели от общо 14 страни, сред които България, Кения, Мароко, Германия, Гърция, Сърбия, Словения, Турция, Великобритания и други

1000 бегачи участват деветото издание маратон стара загора 2024
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
14:49, 28.03.2024
Чете се за: 03:22 мин.
Спорт
Слушай новината

Рекорден брой от над 1000 участници ще стартират в деветото поредно издание на Маратон "Стара Загора 2024", което ще се проведе тази неделя (31 март), съобщиха на пресконференция председателят на Постоянната комисия по спорт и младежки дейности в Общинския съвет в града Красимира Чахова и началникът на отдел „Спортни дейности“ в общината Петко Крумов.

"Регистрирането на толкова много участници показва, че този вид събития набират все по-голяма популярност сред все повече хора и те се ангажират да спортуват било то на професионално или на любителско ниво", заяви Чахова.

Тя допълни, че най-много са регистрираните в най-кратката дистанция- 10,5 км. над 400 бегачи, малко по-малко са желаещите в дисциплината полумаратон, а в маратонската дистанция са около 200 лекоатлети. От думите ѝ стана ясно още, че до момента от Стара Загора са регистрирани над 200 участници.

"Тази година на 21 километра ще се състои и националния шампионат по полумаратон. Там има заявени 127 състезатели- 98 мъже и 29 жени. В полумаратона ще видим най-добрите български атлети. Ще има сериозна конкуренция и при жените, и при мъжете. В надпреварата ще се включат Милица Мирчева, Дебора Аврамова, Маринела Минева, Билсерин Сюлейман, Исмаил Сенанджи, Шабан Мустафа и други", уточни Красимира Чахова.

По думи на организаторите тази година в Маратон "Стара Загора 2024" ще се включат атлети от 14 държави, сред които България, Кения, Мароко, Германия, Гърция, Сърбия, Словения, Турция, Великобритания и други.

Бегачите ще могат да избират между три дистанции – класическата от 42,195 км, полумаратон 21 км и 10.5 км, което дава възможност на всички любители на бяганията да се включат в надпреварата. Всеки участник ще получи рекламна тениска, а успешно завършилите дистанциите 42, 21 и 10.5 км ще получат и медал за участие като спомен от събитието.

Най-малкият участник до момента сред записаните е 7-годишният Михаил Давидов, който ще участва на 10.5 км, а най-възрастните участници са на 78 години- Митко Гошков, които ще се включат съответно в стартовете на 21 км и 10.5 км.

Стартът на Маратон "Стара Загора 2024" ще бъде даден в неделя точно в 9:00 часа пред Общината. За първи път тази година в рамките на маратона ще се проведе общоградско бягане в рамките на 2 километра, което ще стартира малко след официалното начало на маратона.

Организатори на събитието са община Стара Загора, Министерството на младежта и спорта, Българският олимпийски комитет, БФЛА, Асоциацията "Спорт в свободното време", Спортен клуб по лека атлетика "Берое", Спортен клуб "Ракета" и други.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Агресията става престъпление срещу мира, предвиждат промени в Наказателния кодекс
Агресията става престъпление срещу мира, предвиждат промени в Наказателния кодекс
Ожесточена битка за Истанбул и Анкара в навечерието на местния вот в Турция
Ожесточена битка за Истанбул и Анкара в навечерието на местния вот в Турция